Έφη Αχτσιόγλου: Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση διασφάλισε τη βιωσιμότητα του συστήματος

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 έχει διασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος δημιουργώντας παράλληλα ένα σύστημα αποτελεσματικό, υποστήριξε η υπουργός Εργασίας, Ασφάλισης και Κοινωνικής Προστασίας, Έφη Αχτσιόγλου, από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως συμπλήρωσε, μάλιστα, η υπουργός, η οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς εγκρίθηκε από την Κομισιόν η αναλογιστική μελέτη που συνόδευε τη μεταρρύθμιση.

“Το ασφαλιστικό σύστημα αντιμετωπίζει πλέον και τις αρνητικές δημογραφικές εξελίξεις της χώρας μας”, τόνισε, μεταξύ άλλων, η Έφη Αχτσιόγλου και εξήγησε ότι αναμένεται μείωση στα 7 εκατ. του πληθυσμού το 2070.

Σημείωσε ότι η βασική αρχή στην οποία στηρίχθηκε ήταν ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος, καθώς η χώρα χτυπήθηκε σημαντικά από την κρίση και έπρεπε με κάποιο τρόπο να καλύψει τους ανθρώπους που δεν έχουν συνεχή εργασιακό βίο και πέρασαν μεγάλους περιόδους ανεργίας. Τα προοδευτικά αυξανόμενα ποσοστά αναπλήρωσης και η σύνδεση των εισφορών με τις παροχές το καθιστούν ένα σύστημα σύγχρονο, επεσήμανε.

Η αύξηση των συντάξεων θα συμβαίνει με βάση έναν συντελεστή που εξαρτάται από το ΑΕΠ, ενώ εξασφαλίστηκε η διαφάνεια στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα”, συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι μπορεί να διασφαλίσει τη μεταβίβαση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όταν ο ασφαλισμένος μεταφέρεται από μια εργασία στην άλλη.

“Η αναλογία της μέσης σύνταξης προς τις μέσες αποδοχές είναι ανώτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης εισοδήματος είναι από τα υψηλότερα στην EE”, πρόσθεσε η υπουργός, συμπληρώνοντας βέβαια ότι δεν είναι ικανοποιητικές οι συντάξεις αλλά σχετίζονται με τις αποδοχές της αγοράς εργασίας.

Η υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στο πλεόνασμα του ΕΦΚΑ που ήταν βαθιά ελλειμματικός το 2015 και τόνισε την ανάγκη να κατευθυνθούν πόροι από τον προϋπολογισμό στην πρόνοια και όχι στην κοινωνική ασφάλιση. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόταση της ΝΔ που κάνει λόγο για μικτό σύστημα ασφάλισης, το οποίο σύμφωνα με την ίδια, θα κοστίζει σε ετήσια βάση 3 δισ. ευρώ στο κράτος.

Στην ανάγκη να έχουμε υπόψη την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών που δέχονται πιέσεις από την Κίνα αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της ΕΕ, Joost Korte, ο οποίος παραδέχθηκε ότι στην Ελλάδα το ζήτημα είναι ιδιαίτερο, καθώς εμφανίζει τον δεύτερο γηραιότερο πληθυσμό στην Ευρώπη.

Υποστήριξε ότι στην Ελλάδα βλέπουμε μια εικόνα βελτίωσης καθώς έχει υπερβεί την κρίση σε μεγάλο βαθμό. “Συζητούσαμε χθες με τον ΟΑΕΔ και εκεί φαίνεται ότι τα πράγματα είναι σε καλή κατάσταση”, υποστήριξε.

“Όταν μιλάμε για ασφαλιστικό, μιλάμε για το μέλλον της χώρας”, επεσήμανε η πρώην υπουργός Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, που εξήγησε ότι πρόκειται για ζήτημα που έχει σημαντικές επιδράσεις στους πολίτες. Το σύστημα πρέπει να κερδίσει τη χαμένη του αξιοπιστία, υποστήριξε, χωρίς να εξαντλεί εργαζόμενους και εργοδότες με εισφορές. Να προχωρά σε άμεση καταβολή των συντάξεων με την αίτηση, αυτή να επαρκεί για μια αξιοπρεπή ζωή και ο συνολικός μηχανισμός να είναι αποτελεσματικός, εξήγησε.

“Η ΝΔ και ο Πρόεδρος της έχουν μιλήσει για ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα δικαιότερο, μακροπρόθεσμα βιώσιμο που να σχετίζεται με το δημογραφικό. Ο μοχλός ανάπτυξης του πρέπει να είναι η καλύτερη σχέση μεταξύ εισφορών και συντάξεων”, δήλωσε ο Νότης Μηταράκης, Βουλευτής ΝΔ.

Όπως τόνισε, ο πρώτος πυλώνας του συνταξιοδοτικού πρέπει να είναι ο αναδιανεμητικός δημόσιος χαρακτήρας με οριζόντια μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε μονάδες, ώστε να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων και να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων. Πρέπει να διορθωθούν οι αδικίες στις συντάξεις χηρείας και οι επικουρικές επαγγελματικές συντάξεις, τόνισε.

Σημαντική χαρακτήρισε την ενίσχυση των βαθμών ελευθερίας ως προς την επιλογή ασφαλιστικού φορέα από τον εργαζόμενο και να επιλέξει το μίγμα μεταξύ εφάπαξ και ισόβιας σύνταξης.

Το συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να δημιουργεί επενδυτικά κεφάλαια, όπως συμβαίνει στις περισσότερες οικονομίες, πρόσθεσε ο Ν. Μηταράκης, ενώ τόνισε ότι η ιδιωτική ασφάλιση θα πρέπει να εισέλθει στο σύστημα με φορολογικά κίνητρα.

Μία λύση του ασφαλιστικού προβλήματος απαιτεί τουλάχιστον μια δεκαετία μέχρι να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά της, εξήγησε από την πλευρά του ο Ιωάννης Χατζηθεοδωσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Αν δεν ξεκινήσει η ανάπτυξη δεν πρόκειται να βρεθεί λύση, εκτίμησε, ενώ και ο ίδιος έκανε λόγο για ένα μικτό σύστημα με παρουσία της ιδιωτικής ασφάλισης. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι θα έπρεπε να ρυθμιστούν τα χρέη στην εφορία με 120 δόσεις, διότι όταν οι πολίτες δεν έχουν χρήματα, δεν καταβάλλουν και τις νόμιμες εισφορές.

Την άποψη ότι η κοινωνική ασφάλεια πρέπει να διατηρηθεί ως δίχτυ ασφαλείας αλλά δεν αρκεί μόνη της εξέφρασε η Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια Αρχής Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Οι αποφάσεις πρέπει να είναι τολμηρές, διότι πρέπει να χαρακτηρίζονται από ένα μείγμα ανταποδοτικότητας τόνισε, ενώ υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Μόνο αν υπάρχει δυνατότητα συναίνεσης που δεν υπήρχε στο παρελθόν, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια λύση υποστήριξε από την πλευράς του ο Μ. Νεκτάριος, Professor of Insurance, University of Piraeus. Πρέπει η κεντρική στρατηγική που υιοθετείται να έχει διανεμητικό αλλά και συμπληρωματικό ανακεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα, όπως υποστήριξε.

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής, Chief Health Technical Officer, ΝΝ Hellas, εξήγησε ότι ο πρώτος πυλώνας του ασφαλιστικού που είναι ο αναδιανεμητικός είναι ρόλος του κράτους. Ο ανακεφαλαιοποιητικός είναι ο χώρος στον οποίο θα μπει η ιδιωτική ασφάλιση που, παρά τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, -σε αντίθεση με τη δημόσια- δεν περιόρισε ποτέ τις εισφορές της στους πελάτες της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ