Αλ. Φλαμπουράρης: “Βρήκαμε τη χρυσή τομή για την προστασία της πρώτης κατοικίας”

Στη σχέση του τραπεζικού συστήματος και των αναπτυξιακών πολιτικών αλλά και στο θέμα των “κόκκινων” δανείων αναφέρθηκε από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε πως το τραπεζικό σύστημα δεν πρέπει να έχει ρόλο μόνο στο να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη αλλά και να συμμετέχει ενεργά και στο σχεδιασμό και στη χάραξη της αναπτυξιακής πολιτικής. “Για να έχει επιτυχία μια τέτοια αναπτυξιακή παρέμβαση από την μεριά των τραπεζών θα πρέπει να συνεργάζεται και με την κυβέρνηση και το επενδυτικό δυναμικό που υπάρχει στη χώρα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης παραλλήλισε την αμφισημία των χρησμών στους Δελφούς με τις διάφορες πλευρές της κρίσης και τους διαφορετικούς τρόπους διαχείρισης. “Οι επιλογές που έγιναν δεν ήταν οι κατάλληλες για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε δεν οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα. Αυτή η κρίση είχε τόσο τρομακτικές επιπτώσεις που ο κόσμος στράφηκε προς την αριστερά. Και εμείς πιστεύουμε πως είχαμε μία σχετικά θετική πορεία”, επισήμανε.

Αναφερθείς στα κόκκινα δάνεια, ο υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα το τραπεζικό σύστημα, υπογράμμισε πως η αύξηση τους έχει σχέση με πολιτική επιλογή, αλλά η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τα “θεραπεύσει” και να προστατεύει τη λαϊκή κατοικία.

“Κάνουμε ήδη μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε ένα μέρος των κόκκινων δανείων, τα δάνεια που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία. Βοηθάμε στο να μη χάσει ο δανειολήπτης τη λαϊκή κατοικία και παράλληλα τις τράπεζες, σχετικά με τη δόση που θα υποχρεούται ο δανειολήπτης να δίνει μαζί με την πριμοδότηση που δίνει το κράτος στη δόση των δανειοληπτών. Βρήκαμε τη χρυσή τομή που και τη λαϊκή κατοικία σώνει και τις τράπεζες βοηθά. Σταδιακά θα μειωθούν τα κόκκινα δάνεια από τη στιγμή που εξυπηρετούνται”, τόνισε ο Αλέκος Φλαμπουράρης .

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε πως “χωρίς την επανεκκίνηση της οικονομίας, ούτε κοινωνικό κράτος μπορούμε να έχουμε, ούτε να εξυπηρετήσουμε τα λαϊκά στρώματα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ