Κυριάκος Μητσοτάκης: “Θα προτείνω στους εταίρους μας μια νέα συμφωνία”

Την πρόθεσή του να προτείνει μια διαφορετική συμφωνία στους εταίρους της Ελλάδας, με μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για τη μείωση των πλεονασμάτων, επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας με τον Peter Spiegel, των Financial Times, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, μίλησε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και έθεσε εκ νέου θέμα άμεσης προκήρυξης εκλογών.

Η πρώτη ερώτηση του δημοσιογράφου Peter Spiegel, από τους Financial Times προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν σχετικά με το πώς θα μπορέσει να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, όταν ζητούνται τόσο μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε πως η τρέχουσα κυβέρνηση το έχει παρακάνει υπερφορολογώντας τη μεσαία τάξη την ώρα που κάνει προεκλογική διανομή χρήματος, και υποστήριξε πως οι μειώσεις συντελεστών είναι απαραίτητες για τις επιχειρήσεις και τη μεσαία τάξη.

“Μπήκαμε στο φαύλο κύκλο γιατί ο κ. Τσίπρας δεν είχε αξιοπιστία. Το τρίτο πρόγραμμα δεν ήταν απαραίτητο”, τόνισε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε λέγοντας πως ο προϋπολογισμός έχει υπεραπόδοση άρα μπορεί να κοπεί λίπος και όχι κρέας, επισημαίνοντας πως η τωρινή κυβέρνηση ανεβάζει και πάλι τις δαπάνες της δημόσιας διοίκησης με προσλήψεις, επανερχόμενη σε παλιές πολιτικές.

Έφερε ως παράδειγμα, μάλιστα, το πρόγραμμα του κόμματός του για την Υγεία, σύμφωνα με το οποίο μπορεί να μειώσει τις δαπάνες, χωρίς -όπως είπε- να μειωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες. “Πρέπει να υπάρχει ανάπτυξη, όχι μόνο 2%, αλλά και 3-4%”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, επανήλθε στο θέμα της φορολογίας, λέγοντας πως ενώ υπάρχει αύξηση στο ποσοστό του ΦΠΑ, δεν υπάρχουν ελεγκτικά όργανα. Πρότεινε ότι θα μειώσει τους συντελεστές του ΦΠΑ αλλά θα είναι αυστηρός, ζητώντας από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είναι συνεπείς στην πληρωμή των φόρων τους.

“Είναι τεράστιο σφάλμα ότι χάσαμε τρία χρόνια, την ώρα που άλλες χώρες στο δικό μας μέγεθος, ήταν ήδη εκτός προγράμματος και αναπτύσσονταν”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ζήτησε από τον ελληνικό λαό να εμπιστευτεί μια σταθερή κεντροδεξιά κυβέρνηση, ώστε η χώρα να γίνει θελκτική για τα ξένα κεφάλαια και τις επενδύσεις. “Δεν θα σπαταλήσω περισσότερο χρόνο στο τι έχει γίνει, θα κοιτάξω το μέλλον”, κατέληξε.

Kyriakos Mitsotakis_DEF19_3

Σε ερώτηση του Peter Spiegel για το αν θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση, ενώ οι προκάτοχοι του απέτυχαν παταγωδώς σε αυτόν τον τομέα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η συγκεκριμένη λέξη είναι απαγορευμένη για τον ίδιο. Υποστήριξε, πως αυτό που θα πει στους Ευρωπαίους είναι ότι θα χρειαστεί διάστημα 6-12 μηνών για να αποδείξει την αξιοπιστία και τη σοβαρότητά της νέας κυβέρνησης κάνοντας μεταρρυθμίσεις και από κει και πέρα να κάνει μια νέα συζήτηση, σε άλλη βάση.

“Ας ξεχάσουμε τη λέξη επαναδιαπραγμάτευση. Θα προτείνω στους εταίρους μία διαφορετική συμφωνία, μεταρρυθμίσεις έναντι μείωσης των πλεονασμάτων, είναι μία συμφωνία win-win που θα έχει όφελος και για τους εταίρους…”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Η επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι για εμάς, και δεν θέλω να κάνω κάτι τέτοιο από την πρώτη ημέρα, δώστε μου 6 με 12 μήνες για να αποδείξω τη σοβαρότητά μου, αν θέλετε να εφαρμόσω και τον προϋπολογισμό του 2020. Μετά όμως θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε τα πλεονάσματα. Δεν θα έθετα το θέμα αμέσως, πρώτα θα έφερνα αποτελέσματα, θα εξασφαλίσω καλύτερους όρους δανεισμού, προσέλκυση επενδύσεων και μετά θα θέσω το ζήτημα”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Peter Spiegel επέμεινε, λέγοντας πως δεν αρκεί η αξιοπιστία όταν οι Βρυξέλλες δείχνουν “κουρασμένες” μετά από τόσα χρόνια και φαίνονται χωρίς διάθεση να ασχοληθούν με την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε πως η Ελλάδα είναι ακόμα υπό εποπτεία και παρακολούθηση. Παρότι έχει γίνει, είπε, η χώρα εξακολουθεί να χρωστάει πολλά. Δήλωσε πως είναι προς το συμφέρον όλων η κυβέρνηση της ΝΔ να επιτύχει εκεί όπου η σημερινή κυβέρνηση απέτυχε.

Σε ερώτηση για τα εσωκομματικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως είναι περήφανος για τη Νέα Δημοκρατία και πως όσοι μιλούν για τα παλιά κόμματα παραγνωρίζουν πως η ΝΔ ήταν πυλώνας σταθερότητας της χώρας, οδηγώντας την προς την ευρωπαϊκή ένταξη, σε αντίθεση με τον “νέο” ΣΥΡΙΖΑ που -όπως είπε- έχει δεχθεί όλο το “παλιό” ΠΑΣΟΚ.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως στο κόμμα του υπάρχει “νέο αίμα”, με νέους ανθρώπους, ικανούς, που θα πάρουν πρωτοβουλίες καθώς ο ίδιος είναι υπέρ της αξιολόγησης και της επιβράβευσης. “Λιγότερη αλληλεπίδραση κράτους-πολιτών, σημαίνει λιγότερη διαφθορά”, τόνισε.

Σε ερώτηση που αφορά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα του οποίου η ΝΔ είναι μέλος, όπως και το αντίστοιχο κόμμα στην Ουγγαρία του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν που ακολουθεί ακραίες πρακτικές στο μεταναστευτικό-προσφυγικό και στο θέμα των συνόρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα έχει υποφέρει από τον λαϊκισμό και πως δεν είναι χαρούμενος για όσα γίνονται από τον Β. Όρμπαν, χαρακτηρίζοντας τις αποφάσεις του προβληματικές και λέγοντας πως έχει ήδη ενημερώσει το ΕΛΚ με επιστολή του που ζητάει “να τεθεί η συμμετοχή του κόμματός (του Όρμπαν) στο ΕΛΚ σε αναστολή, εφόσον δεν αλλάξει τακτική”.

Απαντώντας σε ερώτηση αν τον ενοχλούν κάποια εθνικιστικά στοιχεία μέσα στη Νέα Δημοκρατία, απάντησε πως όποιος παρεκλίνει από τις αρχές, δεν έχει θέση σε ένα κόμμα, το οποίο όμως είναι μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα με παραδοσιακούς αλλά και φιλελεύθερους ψηφοφόρους. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως ως αρχηγός οφείλει να λειτουργεί συνθετικά. Συνέχισε λέγοντας ότι πάντα υπάρχουν γραμμές για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δεν πρέπει να καταπατώνται.

Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε πως τον αδικεί η σύγκριση με τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς -όπως είπε- δεν έχουν κοινή πορεία, λέγοντας πως ο ίδιος θέλει να είναι ο πρωθυπουργός που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση.

Αναφορικά με την συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως το 70% των Ελλήνων θεωρεί κακή τη συμφωνία, πως ουδέποτε κλήθηκε σε διάλογο και πως καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν δέχτηκε γλώσσα και εθνικότητα όπως ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως κανείς δεν έλαβε υπόψη του τις ευαισθησίες που υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η συμφωνία αποσταθεροποιεί τη χώρα.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε πως πρόκειται για μια Διεθνής Συμφωνία, την οποία, παρότι δεν του αρέσει, θα την σεβαστεί.

Όσον αφορά το πότε θα γίνουν εκλογές o Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: “Περιμένω τον κύριο Τσίπρα να ξεκινήσει και να πει τα επιχειρήματά του. Όμως, οι Έλληνες θα του πουν: ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Σίγουρα εκλογές θα γίνουν στις 26 Μαΐου, οι ευρωεκλογές”, όσο για τις βουλευτικές, επανέλαβε ότι θέλει να γίνουν το συντομότερο δυνατό, καταλήγοντας πως ο πρωθυπουργός πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να χάσει μια ή δύο φορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ