Κύπρος: Στα 5-8 τρισ. κυβικά πόδια το κοίτασμα στον Γλαύκο

Κοίτασμα-μαμούθ αποκάλυψαν τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, στο στόχο “Γλαύκος”, όπως ανακοίνωσαν λίγο νωρίτερα επισήμως η κυπριακή κυβέρνηση και η εταιρεία ExxonMobil.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, η ποσότητα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 10 ανέρχεται σε 5-8 τρισ. κυβικά πόδια (142-227 δισ. κυβικά μέτρα) και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκοσμίως τα τελευταία τρία χρόνια.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρεϊ, o υπουργός Ενέργειας της Κύπρου σημείωσε ότιέχει ανακαλυφθεί ένα καλό κοίτασμα, που είναι χωρίς αμφιβολία εμπορεύσιμο, με χαρακτηριστικά που σχηματίζουν την εικόνα ότι είναι το καλύτερο κοίτασμα που βρέθηκε μέχρι τώρα στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Πριν από τη συνέντευξη Τύπου, ο Γ. Λακκοτρύπης και ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil είχαν συνάντηση με τον πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδης, όπου τον ενημέρωσαν για τις λεπτομέρειες της έρευνας και για τη σημασία των ευρημάτων.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των ερευνών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, επεσήμανε ότι το κοίτασμα στο τεμάχιο 10 θα είναι καταλυτικό για την θέση της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη.

Πρόσθεσε, δε, ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί και σε αδειοδοτημένα και μη αδειοδοτημένα ακόμα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ