WSJ: Απειλή για τα ελληνικά ομόλογα το “πάγωμα” της δόσης του 1 δισ. ευρώ

Το “πάγωμα” της δόσης του 1 δισ. ευρώ με το οποίο απειλούν οι Βρυξέλλες την Αθήνα σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, θα μπορούσε να πλήξει την επενδυτική εμπιστοσύνη προς τα ελληνικά ομόλογα.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν, που δημοσιεύθηκε εχθές και διαπιστώνει μια σειρά εκκρεμότητες στις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η Αθήνα, όπως οι καθυστερήσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, κυρίως της ΔΕΗ, του νέου πλαισίου προστασίας της νέας κατοικίας και της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, παρότι η Αθήνα δεν έχει άμεση ανάγκη ρευστότητας, καθώς διαθέτει αποθέματα ρευστότητας και άρα δεν χρειάζεται άμεσα το 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης, μια απόφαση του Eurogroup για το “πάγωμα” της δόσης θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά την επενδυτική εμπιστοσύνη για τα ομόλογα της Ελλάδας, οι αποδόσεις των οποίων έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη WSJ, η απειλή των Βρυξελλών αναδεικνύει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων ότι η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και έχουν στόχο να διασφαλίσουν ότι η χώρα δεν θα ξαναμπεί σε οικονομικούς μπελάδες

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, βασική πηγή της διαφωνίας Αθήνας-Βρυξελλών είναι το σχέδιο για τον νέο νόμο Κατσέλη, το οποίο η Κομισιόν θεωρεί υπερβολικά γενναιόδωρο, τονίζοντας ότι μπορεί να διευκολύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ ανησυχεί ότι θα έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην “κουλτούρα” πληρωμών. Οι δανειστές θέλουν να μπορούν οι τράπεζες να προβαίνουν σε κατασχέσεις σε περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής των δανείων, κάτι που είναι δύσκολο υπό την παρούσα ελληνική νομοθεσία, αναφέρει η Wall Street Journal.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ