Έκλεισε το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Σε συμφωνία για το πλαίσιο της νέας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη κατέληξαν εχθές κυβέρνηση και τράπεζες. Η τελική συμφωνία έχει σταλεί ήδη στους θεσμούς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να κατατεθεί ακόμα και σήμερα στη Βουλή.

Η οριστικοποίηση των διατάξεων και των τεχνικών λεπτομερειών της νέας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας επετεύχθη μετά από πολύωρη σύσκεψη εργασίας, στην οποία συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, ο επικεφαλής του NPL Forum της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Θεόδωρος Καλαντώνης, η Γενική Γραμματέας της ΕΕΤ, Χαρούλα Απαλαγάκη και στελέχη των νομικών υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Όπως σημείωσαν μετά τη σύσκεψη συνεργάτες του Αλέκου Φλαμπουράρη ολοκληρώθηκε ομόφωνα και με επιτυχία το πλαίσιο της νέας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία θα αντικαταστήσει από 1/3/2019 το άρθρο 9 του ν.3869/10, προσθέτοντας ότι άμεσα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για εισαχθεί προς ψήφιση το νέο πλαίσιο από το ελληνικό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επεξεργασία για τη συνολική αναθεώρηση των πλαισίων ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη περιλαμβάνει μια σειρά “δικλείδων ασφαλείας” που έχουν στόχο να αποκλείσουν τη δυνατότητα στους στρατηγικά κακοπληρωτές να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στον νόμο Κατσέλη, ο οποίος λήγει σήμερα μετά την παράταση που είχε δοθεί, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο νέο πλαίσιο, με τις υποθέσεις να ελέγχονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το αν πληρούν τα κριτήρια.

Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης θα είναι ενός έτους, ενός για ανέργους και ΑΜΕΑ τα 5 χρόνια, ενώ όσοι κριθούν μη επιλέξιμοι από την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο, ωστόσο δεν θα προστατεύονται από τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση ανέρχονται έως τις 12.500 ευρώ για τον άγαμο, τις 21.000 ευρώ για ζευγάρι και συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί με ανώτατο όριο τις 36.000 ευρώ για οικογένεια με τρία ή περισσότερα παιδιά, ενώ η αντικειμενική αξία του ακινήτου ορίζεται έως τις 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου (συμπεριλαμβανομένων των τόκων) στις 130.000 ευρώ.

Επιπλέον, το κράτος θα επιδοτεί μέρος της μηνιαίας δόσης κλιμακωτά, ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, ενώ το “κούρεμα” που θα προσφέρουν οι τράπεζες δεν θα είναι οριζόντιο, αλλά υπολογίζεται με βάση τη σχέση δανείου και εμπορικής αξίας και θα αφορά το ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ