Σερβία: Επένδυση 530 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία δύο οδικών αξόνων

Την κατασκευή δύο μεγάλων οδικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 530 εκατ. ευρώ, στα βόρεια της Σερβίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο πλαίσιο της κυβερνητικής στρατηγικής για τη βελτίωση των υποδομών στην ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή Βάνατο.

Το πρώτο έργο αφορά στην κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέει το Βελιγράδι με το Ζρένιανιν, που βρίσκεται στην βόρεια αυτόνομη επαρχία Βοϊβοντίνα της Σερβίας, μήκους 56 χλμ. και προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο αφορά στην κατασκευή ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας, μήκους 50 χλμ., που θα συνδέει το Ζρένιανιν με το Νόβι Σαντ, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, ο Σέρβος πρόεδρος στην ιστοσελίδα του πρακτορείου ειδήσεων Tanjug την Κυριακή, η κυβέρνηση του Βελιγραδίου βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με Κινέζους επενδυτές για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέσει τη σερβική πρωτεύουσα με το Ζρένιανιν.

Στόχος των και των δύο αυτών οδικών έργων είναι να υποστηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη που καταγράφεται στην περιοχή Βάνατο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Αύγουστο η κινεζική εταιρεία Shandong Linglong ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει 994,4 εκατ. δολάρια για την κατασκευή ενός εργοστασίου ελαστικών στο Ζρένιανιν.

Παράλληλα, ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι η Σερβία σκοπεύει επίσης να ολοκληρώσει εντός των επόμενων 6-8 ετών, την κατασκευή ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας που θα συνδέει το Βελιγράδι με τα ρουμανικά σύνορα, μέσω της βόρειας πόλης Βράσατ.

Δεδομένης της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, η σερβική κυβέρνηση προωθεί επίσης την αναβάθμιση με κινεζική χρηματοδότηση της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το Βελιγράδι με τη Βουδαπέστη, η οποία περνά κοντά από το Ζρένιανιν, με στόχο να επιτραπεί η κυκλοφορία τρένων υψηλών ταχυτήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ