BMW και Daimler ενώνουν τις δυνάμεις τους στον τομέα της κινητικότητας

Έναν νέο παγκόσμιο παίκτη στον χώρο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας δημιουργούν η BMW Group και η Daimler AG ενώνοντας τις δυνάμεις τους στον τομέα της κινητικότητας.

Οι δύο εταιρείες θα επενδύσουν συνολικά περισσότερα από 1 δισ. ευρώ για να αναπτύξουν και να συνδυάσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους τομείς του διαμοιρασμού οχημάτων και διαδρομών, της στάθμευσης, της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και των πολυτροπικών μεταφορών.

Ειδικότερα, η συνεργασία τους περιλαμβάνει πέντε κοινοπραξίες: REACH NOW για τις πολυτροπικές μεταφορές, CHARGE NOW για τη φόρτιση, FREE NOW για την υπηρεσία διαμοιρασμού διαδρομών, PARK NOW για τη στάθμευση και SHARE NOW για την κοινή χρήση αυτοκινήτων.

“Οι υπηρεσίες μας στον τομέα της κινητικότητας έχουν αναπτύξει μια ισχυρή πελατειακή βάση και τώρα κάνουμε το επόμενο στρατηγικό βήμα. Συνδυάζουμε τη δύναμη και την εμπειρία 14 επιτυχημένων εμπορικών σημάτων και επενδύουμε περισσότερα από 1 δισ. ευρώ για να δημιουργήσουμε έναν νέο παίκτη στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της αστικής κινητικότητας”, δήλωσε ο Dieter Zetsche, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Daimler AG και επικεφαλής της Mercedes-Benz Cars.

“Με τη δημιουργία ενός ευφυούς δικτύου κοινοπραξιών, θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε την τρέχουσα και μελλοντική αστική κινητικότητα και να επωφεληθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την ψηφιοποίηση, τις κοινές υπηρεσίες και τις αυξανόμενες ανάγκες κινητικότητας των πελατών μας. Οι περαιτέρω συνεργασίες με άλλους παρόχους, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών σε νεοσύστατες εταιρείες και εδραιωμένους παίκτες, είναι επίσης μια πιθανή επιλογή”, πρόσθεσε.

“Δημιουργούμε έναν κορυφαίο παγκόσμιο παίκτη. Τα 60 εκατ. πελάτες μας σήμερα θα επωφεληθούν από ένα ολοκληρωμένο, βιώσιμο οικοσύστημα για την κοινή χρήση αυτοκινήτων, τον διαμοιρασμό διαδρομών, τη στάθμευση, τη φόρτιση και τις υπηρεσίες πολυτροπικών μεταφορών. Έχουμε ένα σαφές όραμα: αυτές οι πέντε υπηρεσίες θα συγχωνεύονται όλο και περισσότερο για να σχηματίσουν ένα ενιαίο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών κινητικότητας με έναν ηλεκτρικό, αυτομετακινούμενο στόλο οχημάτων που φορτίζονται και σταθμεύουν αυτόνομα και αλληλοσυνδέονται με άλλους τρόπους μεταφοράς”, δήλωσε από τη μεριά του ο Harald Krüger, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της BMW AG.

“Αυτό το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής μας ως φορέα κινητικότητας. Η συνεργασία είναι ο τέλειος τρόπος για να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητές μας σε μια αναπτυσσόμενη αγορά, ενώ μοιραζόμαστε τις επενδύσεις”, πρόσθεσε.

Η συνεργασία των δύο εταιρειών περιλαμβάνει και την ελληνική Beat, εξέλιξη που θα επιτρέψει την ταχύτερη ανάπτυξη της υπηρεσίας. Σχολιάζοντας τη συνεργασία, ο Νίκος Δρανδάκης, ιδρυτής και CEO της Beat, δήλωσε: “Ο κύριος μέτοχος της Beat, η Daimler AG, ενώνει τις δυνάμεις της με το BMW Group για να δημιουργήσουν μια κοινοπραξία στον χώρο των μετακινήσεων. Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για εμάς. Η ΒΕΑΤ είναι πολύ περήφανη που γίνεται μέρος αυτής της νέας οικογένειας, δύο χρόνια ακριβώς μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς μας από τη Daimler”.

Ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στη ΒΕΑΤ δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε λειτουργικό επίπεδο ή στην εμπορική ονομασία. “Αυτό που αλλάζει, είναι ότι με την από κοινού υποστήριξη των στρατηγικών επενδυτών μας BMW και Daimler, θα έχουμε πλέον μία ακόμα καλύτερη βάση για μελλοντική ανάπτυξη. Στη Λατινική Αμερική, επίκεντρο της επέκτασής μας, αυτή η συγχώνευση θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη στρατηγική ανάπτυξης και να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο σε ανθρώπινο δυναμικό, τεχνολογία και μάρκετινγκ. Η ΒΕΑΤ έχει σήμερα περισσότερους από 500 εργαζόμενους, 250.000 συνεργαζόμενους οδηγούς και αναπτύσσεται ταχύτατα σε Περού, Χιλή και Κολομβία. Αυτό το μήνα λανσάραμε με επιτυχία την υπηρεσία μας στο Μεξικό και σκοπεύουμε να επεκταθούμε σε περισσότερες πόλεις μέσα στο 2019”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες κινητικότητας των δύο εταιρειών έχουν πλούσια εμπειρία και ισχυρή πελατειακή βάση, με συνολικά πάνω από 60 εκατ. ενεργούς πελάτες σήμερα. Με βάση την τρέχουσα, εξαιρετικά ελκυστική σειρά προϊόντων και την ισχυρή βάση πελατών τους στις βασικές περιοχές της Ευρώπης και της Αμερικής, οι εταιρείες θα αναπτύξουν το παγκόσμιο αποτύπωμά τους, καθώς οι υφιστάμενες υπηρεσίες κινητικότητας τους θα συνδυάσουν πέντε κοινές επιχειρήσεις:

– Το REACH NOW προσφέρει σε περισσότερους από 6,7 εκατομμύρια χρήστες απλή και άμεση πρόσβαση σε μια σειρά υπηρεσιών κινητικότητας μέσω μιας ενιαίας πολυτροπικής πλατφόρμας. Οι εφαρμογές του REACH NOW θα προσφέρουν μια σειρά επιλογών για μετάβαση από το σημείο Α στο Β, επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν κράτηση και να πληρώσουν άμεσα για τις δημόσιες συγκοινωνίες και διάφορες άλλες επιλογές κινητικότητας, όπως η κοινή χρήση αυτοκινήτων, ο διαμοιρασμός διαδρομών και η ενοικίαση ποδηλάτων.

– Το CHARGE NOW είναι μια υπηρεσία της Digital Charging Solutions GmbH (DCS) και αποτελεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο φόρτισης με βασικό στόχο την οδήγηση με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Επιτρέπει τον γρήγορο και εύκολο εντοπισμό σημείων φόρτισης, χρήσης και πληρωμής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Με πάνω από 100.000 σημεία φόρτισης σε 25 χώρες και με περισσότερους από 250 φορείς εκμετάλλευσης σημείων χρέωσης (CPOs) μέχρι σήμερα επιτρέπει τους φορείς εκμετάλλευσης στόλων θα υλοποιήσουν τις στρατηγικές τους στον τομέα της ηλεκτρικής κινητικότητας.

– Το PARK NOW διευκολύνει την στάθμευση, στο δρόμο ή εκτός δρόμου. Η καινοτόμος υπηρεσία ψηφιακής στάθμευσης προσφέρει στους χρήστες τις καλύτερες δυνατές λύσεις στάθμευσης με μια ματιά, τους επιτρέπει να κρατούν θέσεις στάθμευσης και να διαχειρίζονται τους χρόνους στάθμευσης, ενώ επιτρέπει είσοδο και έξοδο χωρίς εισιτήριο στα δημόσια γκαράζ καθώς και χωρίς πληρωμή τέλους στάθμευσης. Επιπλέον, με την αναζήτηση στάθμευσης που αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 30% της κυκλοφορίας σε αστικούς δρόμους, το PARK NOW βοηθά τις πόλεις να μειώσουν τον όγκο της κυκλοφορίας, βοηθώντας έτσι τα κέντρα των πόλεων να γίνουν καθαρότερα και πιο βιώσιμα. Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, πάνω από 30 εκατ. πελάτες χρησιμοποιούν ήδη την υπηρεσία σε περισσότερες από 1.100 πόλεις.

– Το FREE NOW προσφέρει μια ποικιλία υπηρεσιών κινητικότητας, όπως ταξί, ιδιωτικών οδηγών με ενοικιαζόμενα οχήματα και ηλεκτρονικών σκούτερ, όλα με το πάτημα ενός κουμπιού. Ως μια από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες διαμοιρασμού διαδρομών που προσφέρονται στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, το FREE NOW ήδη εξυπηρετεί περισσότερους από 21 εκατ. πελάτες και περισσότερους από 250.000 οδηγούς.

– Τέλος, το SHARE NOW είναι μια δωρεάν υπηρεσία κοινής χρήσης αυτοκινήτων που επιτρέπει στους πελάτες να νοικιάζουν και να πληρώνουν για οχήματα από smartphone – οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε. Συνολικά περισσότεροι από 4 εκατ. πελάτες χρησιμοποιούν σήμερα τα 20.000 οχήματα του στόλου σε 31 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Η κοινή χρήση αυτοκινήτων αυξάνει το ποσοστό χρήσης των οχημάτων, συμβάλλοντας στη μείωση του συνολικού αριθμού των οχημάτων στους δρόμους στις αστικές περιοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ