Deal ύψους 4 δισ. δολαρίων της ADNOC με τις BlackRock και KKR

Στρατηγική συνεργασία, ύψους 4 δισ. δολαρίων, με την BlackRock και την KKR, δύο από τους κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές παγκοσμίως, σύναψε η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC).

Στο πλαίσιο της συμφωνίας θα δημιουργηθεί ένα όχημα ειδικού σκοπού, με την επωνυμία ADNOC Oil Pipelines, που θα μισθώσει τα δικαιώματα της ADNOC σε 18 αγωγούς μεταφοράς αργού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων, συνολικού μήκους 750 χλμ. και δυναμικότητας 13 εκατ. βαρελιών ημερησίως, από παράκτια και υπεράκτια κοιτάσματα της πετρελαϊκής εταιρείας, για διάστημα 23 ετών.

Στόχος της ADNOC μέσω της συγκεκριμένης συμφωνίας είναι να διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων της και να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια στο πλαίσιο μεγιστοποίησης της αξίας της και ενίσχυσης της διεθνούς παρουσίας της.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η ADNOC θα διατηρήσει την κυριότητα και το management των αγωγών, ενώ θα κατέχει το 60% των μετοχών της ADNOC Oil Pipelines. Το υπόλοιπο 40% θα κατέχει η κοινοπραξία που θα συγκροτήσουν η BlackRock με την KKR.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2019, ενώ υπόκειται στους συνήθεις όρους κλεισίματος και στη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές. Σηματοδοτεί δε την πρώτη επένδυση διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων σε κρίσιμα περιουσιακά μιας κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας στη Μέση Ανατολή

Σύμφωνα με την ADNOC, η μακροπρόθεσμη επένδυση των BlackRock και KKR καταδεικνύει την ελκυστικότητα της ίδιας αλλά και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως ταχέως αναπτυσσόμενου επενδυτικού προορισμού για τα διεθνή κεφάλαια.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο Δρ Sultan Al Jaber, διευθύνων σύμβουλος της ADNOC, η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω σημαντικές άμεσες ξένες επενδύσεις στα ΗΑΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ