Κόντρα στο ρεύμα πάει η καναδική Saputo και μπαίνει στη βρετανική αγορά γαλακτοκομικών

Τη στιγμή που σειρά επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας εγκαταλείπουν το Ηνωμένο Βασίλειο λίγο πριν την αποχώρησή του από την ΕΕ τον επόμενο μήνα, η καναδική εταιρεία γαλακτοκομικών Saputo βλέπει τη βρετανική αγορά σαν ευκαιρία και κάνει την είσοδό της.

Στο πλαίσιο αυτό προχωρά στην εξαγορά της ομοειδούς βρετανικής εταιρείας Dairy Crest Group Plc, έναντι τιμήματος 975 εκατ. λιρών, προσφέροντας 620 πένες ανά μετοχή σε μετρητά. Το προσφερόμενο τίμημα αντιπροσωπεύει premium περίπου 11,7% επί της τιμής κλεισίματος του τίτλου της Dairy Crest στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Η Saputo χαρακτήρισε την Dairy Crest ως ελκυστικά πλατφόρμα για την ανάπτυξή της στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η βρετανική εταιρεία θα συνεχίσει να παράγει τα προϊόντα της στις εγκαταστάσεις που διατηρεί στη χώρα.

Το χαρτοφυλάκιο της Dairy Crest, που περιλαμβάνει τις γνωστές μάρκες τυριών Cathedral City και Davidstow, και βουτύρου Country Life, θα ενισχυθεί με τα προϊόντα της Saputo, όπως τα τυριά Armstrong Cheese και Cheese Heads.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το deal πραγματοποιείται έναν μήνα πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, στις 29 Μαΐου, εξέλιξη που αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου και να οδηγήσει σε αυξήσεις τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Εξάλλου, η Dairy Crest είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι θα προχωρήσει σε αυξημένες παραγγελίες προϊόντων και υλικών συσκευασίας πριν από το Brexit προκειμένου να αμβλύνει τις οποιεσδήποτε επιπτώσεις, παρότι η αλυσίδα εφοδιασμού της και η πελατειακή της βάση βρίσκονται κυρίως στη Βρετανία.

Σημειώνεται ότι η Saputo, με έδρα το Μόντρεαλ, είναι μια από τις μεγαλύτερες γαλακτοκομικές εταιρείες του Καναδά και συνεχίζει να αναπτύσσεται κυρίως μέσω εξαγωγών. Αξίζει να επισημανθεί ότι από το 1997, οπότε εισήλθε στο χρηματιστήριο, η καναδική εταιρεία έχει εξαγοράσει 30 ομοειδής επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τη Saputo, η εξαγορά θα πραγματοποιηθεί μέσω δανείων που έχει εξασφαλίσει από την Εθνική Τράπεζα του Καναδά και την Τράπεζα του Μόντρεαλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ