Η Uber θα πληρώνει ΦΠΑ για τις υπηρεσίες της στην Αίγυπτο

Σε συμφωνία με τις αιγυπτιακές αρχές για την καταβολή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες της κατέληξε η εταιρεία Uber, σε μια κίνηση που μπορεί να εξομαλύνει την μακρόχρονη διαμάχη της εταιρείας διαμοιρασμού διαδρομών με τους οδηγούς παραδοσιακών ταξί της χώρας.

Η συμφωνία, την οποία ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής φορολογικής αρχής, Abdel Azeem Hussein, θα ισχύσει και για τις άλλες εταιρείες που προσφέρουν ανάλογες υπηρεσίες στην Αίγυπτο, όπως η Careem. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ στην Αίγυπτο είναι στο 14%.

“Η επίτευξη της συμφωνίας και ο καθορισμός της φορολογικής μεταχείρισης που θα ισχύσει για την Uber και τις άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία μεταξύ της αρχής και των φορολογουμένων, ανέφερε ο Hussein, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.

Σύμφωνα με το Reuters, η Uber Αιγύπτου δεν ήταν διαθέσιμη να προβεί σε κάποιο σχόλιο για το θέμα, ενώ ούτε με την Careem κατέστη δυνατή η επικοινωνία.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο η Αίγυπτος πέρασε νόμο σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών διαμοιρασμού διαδρομών, όπως η Uber και η Careem, μετά τη μήνυση που υπέβαλαν οι οδηγοί ταξί της χώρας υποστηρίζοντας ότι οι δύο εταιρείες χρησιμοποιούν παρανόμως ιδιωτικά αυτοκίνητα ως ταξί, καθώς έχουν καταχωρηθεί η μεν πρώτη ως τηλεφωνικό κέντρο και η δεύτερη ως εταιρεία διαδικτύου.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2018, αιγυπτιακό δικαστήριο είχε εκδώσει απόφαση στο πλαίσιο της αγωγής των οδηγών ταξί, με την οποία ανεστάλησαν οι υπηρεσίες της Uber και της Careem, όμως τον Απρίλιο του ίδιου έτους άλλο δικαστήριο της χώρας ακύρωση την πρώτη απόφαση, επιτρέποντας στις δύο εταιρείες να συνεχίσουν τη λειτουργία τους ενώ η υπόθεση είχε παραπεμφθεί σε ανώτερο δικαστήριο, το οποίο αναμένεται να αποφανθεί το προσεχές Σάββατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος, σύμφωνα με την ίδια την Uber, είναι η μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας στη Μέση Ανατολή. Το 2017 απασχολούσε συνολικά 157.000 οδηγούσε, ενώ έχει φτάσει τα 4 εκατ. χρήστες από την είσοδό της στην αιγυπτιακή αγορά το 2014.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ