Deals αξίας 2,47 δισ. δολαρίων για την Qatar Petroleum

Προκαταρκτικές συμφωνίες, συνολικής αξίας άνω των 2,47 δισ. δολαρίων με τις πετρελαϊκές εταιρείες Schlumberger και Baker Hughes υπέγραψε σήμερα η Qatar Petroleum.

Στόχος του Κατάρ, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο και υφίσταται μποϊκοτάζ από ορισμένα αραβικά κράτη, είναι μέσω των συγκεκριμένων συμφωνιών να περιορίσει την εξάρτησή του από τις εισαγωγές και να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή του.

Οι συμφωνίες προβλέπουν την πραγματοποίηση επενδύσεων σε εγκαταστάσεις παραγωγής καθώς και σε δραστηριότητες κατάρτισης και ανάπτυξης, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Qatar Petroleum, Saad al-Kaabi, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας με τις Schlumberger και Baker Hughes.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο al-Kaabi, μια ακόμη πετρελαϊκή εταιρεία, η McDermott, υπέγραψε συμφωνία joint venture με την ναυτιλιακή εταιρεία του Κατάρ Naqilat, η οποία δραστηριοποιείται στη μεταφορά ενεργειακών προϊόντων, για την κατασκευή υπεράκτιων αλλά και εγχώριων πλωτών πλατφορμών εξόρυξης. Ωστόσο, δεν ανακοίνωσε το ύψος της εν λόγω συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Qatar Petroleum, το Κατάρ αναμένεται να εξοικονομήσει περίπου 29 δισ. ριάλ ετησίως από την υποκατάσταση των εισαγωγών και την ανάπτυξη της εγχώριας ενεργειακής βιομηχανίας.

Σημειώνεται ότι το Κατάρ έχει θέσει στόχο να αυξήσει την ετήσια παραγωγή υγροποιημένο φυσικού αερίου κατά 43% έως το 2023-2024, στα 110 εκατ. τόνους ανά έτος από 77 εκατ. τόνους που είναι σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ