Υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για το ΑΕΠ των ΗΠΑ Barclays και JP Morgan

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ το τελευταίο τρίμηνο του 2018 προχώρησαν η Barclays και η JP Morgan, μετά τα στοιχεία που έδειξαν απότομη πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, η λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον τελευταίο μήνα του 2018 υποχώρηση κατά 1,2%, η οποία ήταν η πιο απότομη μηνιαία πτώση των τελευταίων εννέα ετών.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης των στοιχείων, ο οικονομολόγος Michael Feroli της JP Morgan εκτιμά ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά πάσα πιθανότητα αυξήθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, με ασθενέστερο ρυθμό από την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 2,6%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιο αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης αντανακλούν την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των καταναλωτικών δαπανών τους τελευταίους τρεις μήνες του 2018 στο 2,8% από 3,8% προηγουμένως.

Εν τω μεταξύ, σε περικοπή των προβλέψεών τους για την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ προχώρησαν και οι οικονομολόγοι της Barclays, οι οποίοι πλέον εκτιμούν ότι στο τέταρτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 2,1% έναντι 2,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ