Guardian: Στα 80 δισ. λίρες το κόστος του Brexit για τη Βρετανία

Το κόστος του Brexit για τη βρετανική οικονομία μέχρι στιγμής κινείται στο ύψος των 80 δισ. λιρών, εκτιμά η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ προειδοποιεί ότι το καταστροφικό σενάριο της αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκτακτη περικοπή των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Gertjan Vlieghe, μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε ότι από το δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016 η βρετανική οικονομία έχει χάσει περίπου το 2% του ΑΕΠ σε σύγκριση με ένα σενάριο όπου δεν θα υπήρχαν σημαντικά εγχώρια οικονομικά γεγονότα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το κόστος για τη Βρετανία ανέρχεται σήμερα σε 40 δισ. στερλίνες ετησίως, ή σε περίπου 800 εκατ. στερλίνες την εβδομάδα, ενώ πρόσθεσε ότι μετά το δημοψήφισμα η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου επιβραδύνθηκε, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο που κατέγραψε μία από τις ισχυρότερες περιόδους ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας.

Όπως σημειώνει ο Guardian, η εκτίμηση του Vlieghe για το εβδομαδιαίο κόστος του Brexit μέχρι σήμερα είναι υπερδιπλάσιο των 350 εκατ. λιρών που ισχυριζόταν η καμπάνια υπέρ της αποχώρησης ότι θα μπορούσε να εξοικονομήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εβδομαδιαίως απεμπλεκόμενο από τις υποχρεώσεις του προς την ΕΕ.

Το μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας πρόσθεσε επίσης ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις στη Βρετανία έχουν “παγώσει”, καταγράφοντας μάλιστα πτώση 3,7% το 2018, παρά την ετήσια άνοδο κατά περίπου 6% που καταγράφηκε στις υπόλοιπες χώρες των G7. Σημείωσε, επίσης, ότι οι καταναλωτικές δαπάνες επίσης επιβραδύνθηκαν καθώς τα νοικοκυριά υπέστησαν πιέσεις από την αύξηση των τιμών που πυροδότησε η απότομη υποχώρηση της λίρας αμέσως μετά το δημοψήφισμα του Brexit.

Παράλληλα, ο Vlieghe τόνισε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι η αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να δικαιολογήσει την έκτακτη μείωση των επιτοκίων, προσθέτοντας ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι πιθανότατα η πιο κατάλληλη αντίδραση στην περίπτωση αυτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ