Την αποχώρηση της από τη Βρετανία εξετάζει η Ford

Τη μεταφορά της παραγωγής της από το Ηνωμένο Βασίλειο σε άλλες χώρες εξετάζει η Ford προκειμένου να αποφύγει τις επιπτώσεις ενός “σκληρού” Brexit. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία φέρεται, μάλιστα, να προειδοποίησε για τα σχέδιά της και την ίδια τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε εχθές η Τερέζα Μέι με επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σήμερα, μάλιστα, η Ford προειδοποίησε εκ νέου ότι η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον των επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για την αυτοκινητοβιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου και τις παραγωγικές δραστηριότητες της Ford στη χώρα, ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της.

Πρόσθεσε, δε, ότι θα προβεί “σε οποιαδήποτε ενέργεια είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της”.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για τη χώρα, ενώ θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, αφού η αμερικανική βιομηχανία απασχολεί σήμερα περίπου 13.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκ των οποίων 5.000 είναι οι εργαζόμενοι στα εργοστάσιά της σε Bridgend, Dagenham και Halewood και 3.000 απασχολούνται στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης που διατηρεί στη χώρα.

Σημειώνεται ότι η νέα προειδοποίηση της Ford έρχεται να προστεθεί σε σειρά ανάλογων προειδοποιήσεων από επιχειρήσεις και φορείς της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, και ακολουθεί την πρόσφατη απόφαση της Nissan να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για παραγωγή του νέου Χ-Trail στη Βρετανία και να παράγει αποκλειστικά το νέο της μοντέλο στην Ιαπωνία.

Η Ford είχε εξάλλου προειδοποιήσει από τον προηγούμενο μήνα ότι ένα “σκληρό” Brexit θα της κοστίσει περίπου 1 δισ. δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ