Βρετανία: Αναβάλλεται η συζήτηση της Πέμπτης στο κοινοβούλιο για το Brexit

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο σχετικά με την εξελίξεις όσον αφορά την αναθεώρηση της συμφωνίας για το Brexit, καθώς η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του γραφείου της Βρετανίδας πρωθυπουργού, μετά την εβδομαδιαία συνάντησή που είχε η Μέι με το υπουργικό της συμβούλιο νωρίτερα σήμερα. “(Η Μέι) είπε ότι είναι σαφές πως αυτές οι συνομιλίες με την ΕΕ θα απαιτήσουν λίγο περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν και έτσι δεν θα προχωρήσουμε σε ψηφοφορία αυτήν την εβδομάδα, ανέφερε.

Σημειώνεται ότι η Τερέζα Μέι επιδιώκει αλλαγές στη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με το μπλοκ πέρυσι, μετά την καταψήφισή της με συντριπτική πλειοψηφία τον προηγούμενο μήνα από το βρετανικό κοινοβούλιο, λόγω της διάταξης για το backstop που έχει στόχο την αποφυγή “σκληρών” συνόρων στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Στόχος της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίσει κάποιες αλλαγές σχετικά με το θέμα των συνόρων ώστε να κερδίσει τη στήριξη του βρετανικού κοινοβουλίου για τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, με τις Βρυξέλλες όμως να αρνούνται κατηγορηματικά να ανοίξουν εκ νέου τη συμφωνία.

Αντίθετα, προτρέπουν τη Μέι να επιδιώξει συμβιβασμό με τους Εργατικούς, που μεταξύ άλλων προτείνουν τη διατήρηση στενών εμπορικών δεσμών με το μπλοκ μετά το “διαζύγιο” προκειμένου να στηρίξουν τη συμφωνία αποχώρησης.

Η Μέι μέχρι στιγμής απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει εμπόδιο για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες. Σε ό,τι αφορά τους άλλους όρους που έχουν θέσει οι Εργατικοί, και συγκεκριμένα την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη διατήρηση στενών σχέσεων με την ΕΕ στους τομείς της ασφάλειας, της εκπαίδευσης και της επιστήμης, η Μέι διευκρινίζει ότι αυτά προβλέπονται ήδη στην πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ