“Πατάει φρένο” η βρετανική οικονομία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες, επιβεβαιώνεται η αίσθηση για την κακή πορεία της βρετανικής οικονομίας, η οποία ακόμα προσπαθεί να βρει το έδαφος στο οποίο θα σταθεί την επόμενη μέρα του Brexit. Όσο οι συνομιλίες δεν προχωράνε και η πολιτική ηγεσία της χώρας εξακολουθεί να αναλώνεται σε κομματικές συζητήσεις και εξερεύνηση συμμαχιών, τόσο τα αποτελέσματα για την οικονομία της χώρας θα συνεχίσουν να προβληματίζουν. 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, τον Δεκέμβριο του 2018 η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε, επιστεγάζοντας την χαμηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη της χώρας σε όλο το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Για το σύνολο του 2018, η ανάπτυξη της Βρετανικής οικονομίας κυμάνθηκε στο 1,4%, την χαμηλότερη επίδοση της από το 2012, ενώ οι προβλέψεις για το 2019 είναι ακόμα χειρότερες. 

Σαν να μην έφταναν οι “μώλωπες” από την παγκόσμια επιβράδυνση της ανάπτυξης και τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, η Βρετανία έχει να αντιμετωπίσει και την αβεβαιότητα του Brexit. Η ανησυχία για την έλλειψη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν οδηγήσει την βιομηχανική παραγωγή να παραμείνει στάσιμη στο 0,9% το περασμένο τρίμηνο, ενώ ο κρίσιμος κλάδος των υπηρεσιών σημείωσε άνοδο 0,4%.

Οι ανακοινώσεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση της λίρας έναντι του δολαρίου καθώς οι επενδυτές μετέφεραν μαζικά τα κεφάλαια τους στην ανάπτυξη που παρουσιάζει η απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Το τελευταίο τρίμηνο του 2018, οι επιχειρηματικές επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασαν την μεγαλύτερη τους πτώση από το 2010, ενώ έχουν πτωτική πορεία για τέσσερα τρίμηνα στην σειρά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τον Σεπτέμβριο, οι επιχειρήσεις επένδυσαν 28 δισ. δολάρια λιγότερα στην Βρετανία από την ψηφοφορία για την αποχώρηση από την ΕΕ και μετά. Ταυτόχρονα, πολλές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει την αποχώρηση τους από την Βρετανία, με τον αριθμό τους να αναμένεται να εκτοξευτεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, ειδικά αν υπάρξει σκληρό Brexit.

Δεν είναι όμως μόνο οι επιχειρήσεις που βλέπουν “ζοφερό” το μέλλον σε μια μετά-Brexit χώρα, καθώς αντίστοιχες ανησυχίες υπάρχουν και στους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό πως οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν τον Δεκέμβριο, εν μέσω εορταστικής περιόδου, ενώ αντίστοιχη πτώση είχε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Το μέσο Βρετανικό νοικοκυριό έχει χάσει περίπου 2.000 δολάρια το χρόνο σε σχέση με την προ δημοψηφίσματος κατάσταση, ενώ το χρέος των νοικοκυριών έχει σκαρφαλώσει επίσης σε επίπεδα ρεκόρ. 

Και αν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στο διαφημισμένο Λονδίνο δεν αντιμετωπίζουν ακόμα κάποιο σημαντικό πρόβλημα, δεν συμβαίνει το ίδιο σε άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίοι έχουν δει το βιωτικό τους επίπεδο και τα εισοδήματα τους να είναι στο ένα τρίο από ότι ήταν πριν από δέκα χρόνια, καθώς έχει αυξηθεί πολύ το κόστος ζωής. 

Ταυτόχρονα, η ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αυξήσεις του επιτοκίου, σημαίνει πως τα χρήματα που υπάρχουν στις τράπεζες θα αξίζουν όλο και λιγότερο, με όσα μπορεί αυτό να σημαίνει τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ