Τον κίνδυνο δεύτερου shutdown αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός δεύτερου shutdown βρίσκεται η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ, μετά την κατάρρευση των συνομιλίων μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το θέμα της ασφάλειας στα σύνορα με αφορμή την πολιτική κράτησης των μεταναστών.

“Οι συνομιλίες βρίσκεται τώρα σε αδιέξοδο”, δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σέλμπι στο Fox news Sunday, τονίζοντας ότι το αδιέξοδο επήλθε λόγω της επιθυμίας των Δημοκρατικών να περιοριστεί ο αριθμός ανθρώπων που εισέρχονται παράνομα στη χώρα στις εγκαταστάσεις κράτησης.

Από τη μεριά του, πάντως, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τζον Τέστερ, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις σπάνια διεξάγονται χωρίς αντιπαραθέσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, σε αντίθεση με τον Σέλμπι που βλέπει πλέον τις πιθανότητας σύγκλισης ενός της ημέρας στο 50-50.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματευτές των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών εντατικοποίησαν τις συνομιλίες τους το Σαββατοκύριακο προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία έως σήμερα, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να περάσει η σχετική νομοθεσία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία και να υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, έως την Παρασκευή, οπότε λήγει η χρηματοδότηση για μέρος των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ συμφώνησε στις 25 Ιανουαρίου να τερματίσει τη μερική αναστολή μέρους των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που είχε επέλθει στο πλαίσιο της κόντρας του με τους Δημοκρατικούς για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Ειδικότερα, επετεύχθη μια συμφωνία που εξασφάλισε τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών που είχαν πληγεί από το shutdown για τρεις εβδομάδες, προκειμένου στο μεσοδιάστημα να επιλυθεί η διαφορά με τους Δημοκρατικούς όσον αφορά την ασφάλεια των συνόρων.

Ένα από τα κύρια θέματα αντιπαράθεσης ήταν η απαίτηση των Δημοκρατικών να μειωθεί ο αριθμός των κρατούντων στα σύνορα, εν αντιθέσει με τους Ρεπουμπλικανούς που ζητούν την αύξησή τους ως μέρος της προσπάθειάς τους να επιταχύνουν τις απελάσεις μεταναστών.

Η κατάρρευση των συνομιλιών το Σαββατοκύριακο μεταξύ των δύο πλευρών επαναφέρει, όμως, στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ενός δεύτερου shutdown.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ