Ιστορική συμφωνία για την κατασκευή του πρώτου ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς από Γαλλία και Γερμανία

ειδικού συνεργάτη

Μετά από διαπραγματεύσεις δυο ετών και πολύμηνες πιέσεις από πολιτικούς, στρατιωτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι η διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Γαλλία και την Γερμανία για την κατασκευή του πρώτου ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς.

Η πρώτη σύμβαση ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θέτει τις βάσεις για την δημιουργία του κοινού προγράμματος για την ανάπτυξη, κατασκευή και παραγωγή του ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς, που ονομάζεται “Μελλοντικό Αεροπορικό Σύστημα Μάχης”Future Combat Air System, θα χρηματοδοτηθεί επί ίσοις όροις από τις δύο χώρες.

Σύμφωνα, με τις επίσημες ανακοινώσεις η σύμβαση θα έχει διετή διάρκεια και θα καλύπτει την πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος από τις εταιρείες, Dassault Aviation και η Airbus.

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν ακόμα ο γαλλικός όμιλος Safran, η γερμανική MTU Aero Engines (θα αναπτύξουν από κοινού τον κινητήρα του αεροσκάφους), και η γαλλική κατασκευάστρια ηλεκτρονικών συστημάτων, Thales.

Το νέο μαχητικό θα κληθεί να αντικαταστήσει τα τεχνολογικά ξεπερασμένα Rafale (Dassault) και Eurofighter Typhoon (Airbus, BAE Systems, Leonardo) και κυρίως τα Mirage 2000 (Dassault) και Panavia Tornado, των οποίων η παραγωγή έχει διακοπεί πριν από χρόνια (το 2007 και το 1998, αντίστοιχα) παρότι είναι ακόμα εν ενεργεία και στις δυο χώρε το αργότερο ως το 2040.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές των δυο χωρών εκτιμούν ότι με τα σημερινά δεδομένα η παράδοση των πρώτων αεροσκαφών θα έπρεπε να ξεκινήσει το 2025 (!) και συνεπώς θα πρέπει το τελικό χρονοδιάγραμμα να μεταβληθεί ριζικά, ώστε να μην μείνει η Ευρώπη τόσο πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες δυνάμεις.

Τα τελευταία 7 χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέθεσαν στο οπλοστάσιο τους δυο μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς (το F-22 Raptor το 2011 και το F-35 της  Lockheed Martin το 2015), ένα η Κίνα (το Chengdu J-20 το 2017) και την περασμένη χρονιά το Sukhoi Su-57  η Ρωσία, ενώ αντίστοιχα προγράμματα έχουν σε φάση ανάπτυξης την ίδια περίοδο η Ιαπωνία, η Ινδία, το Ισραήλ και η Τουρκία!

Μάλιστα, η Κίνα αναμένεται να αποκτήσει και δεύτερο μαχητικού αυτής της γενιάς αφού στην τελική φάση ανάπτυξης βρίσκεται και το Shenyang FC-31 (γνωστό και ως F-60).

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το νέο αεροσκάφος θα είναι μαχητικό πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς τύπου “stealth“, με αυξημένες δυνατότητες «απόκρυψης» για να μην ανιχνεύεται από ραντάρ και νέα συστήματα εντοπισμού με περισσότερες λειτουργίες ηλεκτρονικού πολέμου και με δυνατότητες διασύνδεσης με άλλα εναέρια, δορυφορικά και επίγεια στρατιωτικά συστήματα ελέγχου, παρακολούθησης και ανταλλαγής πληροφοριών. Ουσιαστικά, ενός θεωρητικά “αόρατου” για τα ραντάρ μαχητικού ευρωπαϊκής παραγωγής, όπως το αμερικανικό F-35.

Όπως αποκαλύφθηκε οι δυο ανάδοχες εταιρείες θα παρουσιάσουν τα τελικά πρωτότυπα του αεροσκάφους, της μηχανής και των συστημάτων του εντός του έτους και στα μέσα του 2020 θα γίνει από τα δυο υπουργεία οι τελικές επιλογές για το επόμενο στάδιο.

Την σύμβαση υπέγραψαν η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράν Παρλί και η Γερμανίδα ομόλογός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ειδικό χώρο στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Σαφράν στα βορειοανατολικά προάστια του Παρισιού.

Το πρόγραμμα είχε συμφωνηθεί αρχικά το 2015 ως “ακρογωνιαίος λίθος” της Ευρωπαϊκής άμυνας, είχε παγώσει για μια περίοδο λόγω οικονομικών και πολιτικών συγκυριών εντός της ΕΕ. και ανακοινώθηκε επίσημα τον Ιούλιο του 2017 από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Αρχικά υπήρχε πρόθεση για την συμμετοχή και της Μεγ. Βρετανίας, όπως είχε συμβεί και στην ανάπτυξη του μαχητικού Eurofighter Typhoon. Αλλά μετά την απόφαση του δημοψηφίσματος για το Brexit και κυρίως την δημόσια παρουσίαση ενός ανταγωνιστικού σχεδίου – με τον τίτλο “Tempest” –  τον Ιούλιο του 2018, το ενδεχόμενο της βρετανικής συμμετοχής αποκλείστηκε οριστικά.

Σε αυτή την φάση βρίσκονται σε εξέλιξη οι τελικές διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ισπανίας στο πρόγραμμα, όπως παραδέχτηκαν επισήμως οι δυο πλευρές, με την Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας να εκφράζει την αισιοδοξία της για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το καλοκαίρι.

Το πρόγραμμα “Μελλοντικό Αεροπορικό Σύστημα Μάχης” (FCAS), θα περιλαμβάνει ακόμα και συνδεδεμένα συστήματα με το νέο μαχητικό, ανάμεσά τους και τηλεκατευθυνόμενα, “μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα” (UAV) παρακολούθησης και καταστροφής στόχων εδάφους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το τελικό κόστος του προγράμματος θα κυμανθεί γύρω στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ και συνεπώς θα είναι αντίστοιχο με το κόστος ανάπτυξης του αμερικανικού F-22 και ενδεχομένως μικρότερου του ευρωπαϊκού Eurofighter Typhoon.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ