Τουρισμός: Ο προγραμματισμός των θέσεων των αεροπορικών βαίνει μειούμενος!

“Το θέμα του ελληνικού τουρισμού είναι εξαιρετικό σοβαρό και θα πρέπει να το προσέξουμε όλοι. Είναι ο κλάδος που κράτησε όρθια την χώρα, έσωσε χιλιάδες επιχειρήσεις και κράτησε ζωντανές εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας”, αναφέρει στο EMEAgr στέλεχος της τουριστικής αγοράς, με αφορμή τα προσωρινά στοιχεία για τον προγραμματισμό των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών προς τα ελληνικά αεροδρόμια που εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018, οπότε και ήταν θετικά σε σχέση με το 2017.

Δηλαδή οι εταιρείες που έρχονται Ελλάδα περιμένουν και προσαρμόζονται αναλόγως για να φέρουν λιγότερο κόσμο φέτος από ό,τι πέρυσι, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια, δηλαδή ο προγραμματισμός των θέσεων των αεροπορικών βαίνει μειούμενος και όχι αυξανόμενος.

Βέβαια, είναι νωρίς να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, αλλά όπως τονίζουν σε δημόσιες παρεμβάσεις τους φορείς της αγοράς η επόμενη διετία θα δείξει τις τάσεις καθώς θα έχουμε σαφή εικόνα το πώς διαμορφώνονται εξωτερικοί παράμετροι όπως η ανάκαμψη ανταγωνιστικών αγορών στην περιφέρεια και ειδικότερα η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία, που θα μπορούσαν να μας επηρεάσουν αρνητικά αλλά και φυσικά λόγω της διεθνούς επιβράδυνσης των οικονομιών και επιμέρους παραγόντων όπως ένα πιθανό σκληρό Brexit.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου του 2018 έφθασε τα 63.728.596, παρουσιάζοντας αύξηση πάνω από 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 όπου είχαν διακινηθεί 57.864.593 επιβάτες. Τα 33 εκατομμύρια περίπου είναι ξένοι είναι ξένοι εισερχόμενοι επισκέπτες σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει στελέχη της τουριστικής αγοράς στο EMEAgr, οποιοσδήποτε έστω και μικρός “κραδασμός” στην ελληνική τουριστική βιομηχανία, δεν θα είναι καλός στην παρούσα χρονική περίοδο που η χώρα βγαίνει από την κρίση προσπαθώντας μάλιστα να ενδυναμώσει τους αναπτυξιακούς της ρυθμούς. Ταυτόχρονα πολλοί μεγάλοι, μεσαίου και μικροί επιχειρηματίες έχουν επενδύσει επιχειρηματικά στον ελληνικό τουρισμό, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε έστω και μικρή οπισθοχώρηση να δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται συμπόρευση όλων και σωστός στρατηγικός σχεδιασμός ώστε ο ελληνικός τουρισμός να διατηρήσει την αναπτυξιακή του πορεία παρά τις οποιαδήποτε εξωτερικές επιδράσεις. Πάνω από όλα θα πρέπει όμως να δοθεί έμφαση από όλους τους επιχειρηματίες του κλάδους, από τον πιο μικρό που διαχειρίζεται ένα μικρό διαμέρισμα με την μορφή Airbnb μέχρι τον πιο μεγάλο, στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στόχος δεν είναι το εύκολο κέρδος αλλά η διατήρηση της ισχυρής δυναμικής πορείας που έχει ο ελληνικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ