Τράπεζα της Αγγλίας: Η Βρετανία οδεύει στην χειρότερη ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας

Τράβηξε τελικά την κουρτίνα η Τράπεζα της Αγγλίας, προειδοποιώντας πως η χώρα θα έχει την χειρότερη οικονομική ανάπτυξη της από το 2009, κατηγορώντας ευθέως για αυτή την εξέλιξη τόσο το Brexit όσο και το κλίμα στις παγκόσμιες αγορές. 

Με 50 μέρες να απομένουν για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε ομόφωνα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,75%, επειδή “η οικονομική ανάπτυξη της χώρας επιβραδύνηκε στα τέλη του 2018 και φαίνεται να εξασθενεί ακόμα περισσότερο στις αρχές του 2019” όπως δήλωσαν οι υπέυθυνοι για την νομισματική πολιτική της τράπεζας. 

“Η επιβράδυνση αυτή αντικατοπτρίζει κυρίως την ασθενή δραστηριότητα στο εξωτερικό και τις επιπτώσεις από την αβεβαιότητα γύρω από το Brexit στο εσωτερικό της χώρας” συνεχίζει η ανακοίνωση.

Αποτέλεσμα των ανακοινώσεων αυτών από την Τράπεζα της Αγγλίας, η Λίρα υποχώρησε 0,6% για να φτάσει πριν λίγο τα 1,2920 δολάρια. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της χώρας, την οποία αρχικά είχε υπολογίσει στο 1,7%, ενώ σύμφωνα με την σημερινή της έκθεση η ανάπτυξη για την Βρετανία δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 1,2%. Η αναθεώρηση αυτή σηματοδοτεί την μεγαλύτερη μείωση προβλέψεων από την περίοδο του δημοψηφίσματος για το Brexit και μετά, ενώ δείχνει πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην κεντρική τράπεζα αναμένουν τώρα ότι η Βρετανία θα αναπτυχθεί με πιο αργό ρυθμό της από τις προβλέψεις για την παγκ΄σμια οικονομία, η οποία για το 2020 αναμένεται να επιβραδυνθεί από το 1,7% στο 1,5%.

Επιπλέον ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney δήλωσε πως αναμένει έντονες διακυμάνσεις του πληθωρισμού, λόγω της αστάθειας στην τιμή του πετρελαίου, ο οποίος αναμένεται να σταθεροποιηθεί τον επόμενο χρόνο. 

Η ανακοίνωση αυτη της Τράπεζας της Αγγλίας έρχεται την ίδια μέρα που η πρωθυπουργός της χώρας έχει σημαντικές συναντήσεις με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να βρεθεί μαι λύση στις συνομιλίες που έχουν βαλτώσει, με το έργο της να έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολο. 

“Η ομίχλη του Brexit δημιουργεί ένταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές” δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας σε συνέντευξη τύπου νωρίτερα σήμερα. 

“Το πως αυτές οι εντάσεις θα λυθούν και που θα καταλήξουν, μόλις η ομίχλη καθαρίσει, είναι κάτι που κανείς μας δεν μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή. Η μοναδική μας λύση για να αποφευχθούν αυτές οι εντάσεις θα είναι να υπάρξει μια σαφής εικόνα για την συμφωνία και να ξέρουμε προς τα που θα πρέπει να κατευθυνθούμε με ομαλότητα. Με αυτό τον τρόπο η οικονομία θα μπορούσε να κερδίσει πολύ περισσότερα” κατέληξε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας. 

Όσο δεν μπαίνει μια μεταβατική συμφωνία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι συμμετέχοντες στην αγορά ανησυχούν όλο και περισσότερο για την προοπτική της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο , η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τα επιτόκια προκειμένου να αντισταθμίσει την πιθανή πτώση της αξίας της λίρας. Ωστόσο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Τράπεζα είναι πιο πιθανό να μειώσει τα επιτόκια για να μετριάσει ένα ευρύ αναμενόμενο πλήγμα στην οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ