Σαρωτικούς ελέγχους ξεκινά η ΑΑΔΕ

Σαρωτικούς ελέγχους ετοιμάζει και φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο της στρατηγικής της να εντείνει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της Αρχής, Γιώργου Πιτσιλή, η Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων θα πραγματοποιήσει φέτος τουλάχιστον 620 ελέγχους-έρευνες, καθώς και 16.000 επιτόπιου ελέγχους, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων διακίνησης.

Όπως αναφέρεται, μάλιστα, στην απόφαση, η κατανομή των ως άνω ελέγχων και ερευνών θα οριστεί με το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης 2019 που θα εκπονηθεί από τη Διεύθυνση Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών (ΔΙΠΑΕΕ).

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν με προτεραιοποίηση στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, στοχεύοντας κυρίως σε νέες φορολογικές υποθέσεις, καθώς εκεί εκτιμάται ότι οι πιθανότητες εισπράξεων είναι αυξημένες.

Πιο συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ σκοπεύει να αξιοποιήσει τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία που δήλωσαν πέρυσι στο έντυπο Ε3 πάνω από 1,5 εκατ. επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, ενώ στο μικροσκόπιο θα βρεθούν και τα γνωστά σε όλους πλέον POS, για τη σύνδεση των μηχανημάτων αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών με τους τραπεζικούς επαγγελματικούς λογαριασμούς των υπόχρεων αυτοαπασχολούμενων και εταιρειών.

Εξάλλου, πλέον το Ε3 παρέχει αναλυτικά στοιχεία προς επεξεργασία στους ελεγκτές ώστε να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν ενδείξεις εισοφοροδιαφυγής. Ειδικότερα, μέσω αυτού, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ μπορούν να “μετρήσουν” τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα και κυρίως τις δαπάνες που αναγνωρίστηκαν για έκπτωση και να βγάλουν τον μέσο όρο ακαθάριστων εσόδων και δαπανών ανά κατηγορία επιχειρηματικής και επαγγελματικής δραστηριότητας. Οι έλεγχοι θα εστιάσουν σε όσους επαγγελματίες εντοπιστούν σημαντικές αποκλίσεις από τους μέσους όρους που έχουν καταγραφεί.

Παράλληλα, προτεραιότητα θα δοθεί και σε όσους επαγγελματίες διαπιστωθεί, πάλι μέσω των στοιχείων του Ε3, ότι ξέχασαν να δηλώσουν είτε επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό είτε το POS που είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν. Υπενθυμίζεται ότι σε υποχρέωση χρήσης POS και διασύνδεσής του με τραπεζικό λογαριασμό υπόκεινται 143 επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Όσοι διαπιστωθεί μετά από έλεγχο ότι δεν έχουν συμμορφωθεί θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα, τα οποία κατά περίπτωση κυμαίνονται έως 1.000 ευρώ, ενώ όσοι συμμορφωθούν εκπρόθεσμα μεν αλλά πριν από τον ενδεχόμενο έλεγχο θα καταβάλλουν χρηματικό πρόστιμο 100 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η υποχρέωση δήλωσης του επαγγελματικού λογαριασμού, από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες έχει λάβει παράταση έως και τις 28 Φεβρουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ