ΕΕ: Το Brexit είναι αναπόφευκτο, πρέπει να γλυτώσουμε το φιάσκο

Με την καταληκτική ημερομηνία απόσυρσης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πλησιάζει και την Βρετανία να έχει μείνει δογματικά “κολλημένη” σε κομματικά παιχνίδια εξουσίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως έχει εγκαταλείψει πια οποιαδήποτε ελπίδα για αποτροπή του Brexit και πως όλες του οι προσπάθειες από εδώ και στο εξής είναι να αποτρέψει το φιάσκο σε 50 μέρες, στην περίπτωση που η Βρετανία καταρρεύσει την επόμενη μέρα της εξόδου χωρίς συμφωνία. 

Διαβεβαιώνοντας τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λέο Βάρακκαρ για την αλληλεγγύη όλων των άλλων κρατών μελών, διότι το Δουβλίνο επιμένει ότι η Βρετανία παρέχει νομικές εγγυήσεις για να αποφευχθεί η διατάραξη των συνόρων στη Βόρεια Ιρλανδία, ο Τούσκ είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι δεν είδε δύναμη ικανή να εμποδίσει κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Καθώς η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ετοιμάζεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες μα αξιωματούχους της ΕΕ, με εντολή από τη Βουλή της χώρας να αναθεωρήσει την συμφωνία που η ίδια έφερε στο τραπέζι και η οποία καταψηφίστηκε από την Βρετανική Βουλή, οι Τουσκ και Βάρακκαρ, εκφράζοντας και πολλούς άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, απέκλεισαν οποιαδήποτε αλλαγή στο Ιρλανδικό “Backstop”.

“Ελπίζω ότι αύριο θα ακούσουμε από τον Πρωθυπουργό May μία ρεαλιστική πρόταση για τον τερματισμό του αδιεξόδου”, δήλωσε ο Τουσκ και συνέχισε “Πιστεύω ακράδαντα πως μια κοινή λύση είναι εφικτή”. Ωστόσο ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιταχύνει τον προγραμματισμό της για την πιθανότητα η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρώπη στις 29 Μαρτίου χωρίς να έχει επιτύχει καμία συμφωνία. 

Είναι ευθύνη και υποχρέωση μας να προετοιμαστούμε για ένα πιθανό φιάσκο” δήλωσε ο Ντ. Τουσκ, ο οποίος δεν δίστασε να επιτεθεί σε όσους “έσπρωξαν” τον λαό να ψηφίσει υπέρ του Brexit χωρίς να έχουν καταστήσει σαφές το πως αυτό θα πραγματοποιηθεί, ακυρώνοντας σε μια στιγμή τα 46 χρόνια που η Βρετανία είναι μέλος της ΕΕ, αναφέροντας πως “τους αξίζει μια θέση στην Κόλαση”.

Ξέρω πως ένας πολύ μεγάλος αριθμός Βρετανών επιθυμούν αντιστροφή της απόφασης του Brexit και είμαι μαζί τους με όλη μου την καρδιά. Όμως τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ