Απρόσμενη υποχώρηση των βιομηχανικών παραγγελιών στη Γερμανία

Οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία υποχώρησαν απροσδόκητα τον Δεκέμβριο, σε ένα ακόμη σημάδι ότι οι επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πλήττονται από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και από τις επιπτώσεις των εμπορικών εντάσεων.

Οι συμβάσεις για “Made in Germany” προϊόντα μειώθηκαν κατά 1,6% τον τελευταίο μήνα του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, λόγω της αδύναμη ζήτησης από το εξωτερικό.

Πρόκειται για τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα που καταγράφεται πτώση στις βιομηχανικές παραγγελίες της χώρας, καθώς τον Νοέμβριο υποχώρησαν κατά 0,2%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, και έρχεται σε αντίθεση με την εκτίμηση των οικονομολόγων που ανέμεναν μικρή άνοδο κατά 0,3%.

Ακόμη πιο απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την εξέλιξη των βιομηχανικών παραγγελιών της Γερμανίας σε ετήσια βάση, καθώς υποχώρησαν κατά 7% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2017, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2012, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι ορισμένοι οικονομολόγοι φοβούνται ότι η πορεία αυτή συνεχίστηκε και το τελευταίο τρίμηνο του 2018, θέτοντας ουσιαστικά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε τροχιά ύφεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ