Ζώνη ελεύθερου ηλεκτρονικού εμπορίου ετοιμάζει το Ντουμπάι

Η Dubai South ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να επενδύσει 545 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου ηλεκτρονικού εμπορίου, που θα προσφέρει στις ξένες επιχειρήσεις τη δυνατότητας 100% ιδιοκτησίας.

Σημειώνεται ότι οι αλλοδαπές εταιρείες που λειτουργούν εκτός των ζωνών ελεύθερου εμπορίου στο Ντουμπάι και γενικότερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα, καθώς συνήθως επιτρέπεται να κατέχουν έως το 49% των μετοχών μιας επιχειρηματικής οντότητας, ενώ το υπόλοιπο 51% να κατέχεται από κάποιον τοπικό εταίρο.

Αυτό, όμως, πρόκειται να αλλάξει στη νέα εμπορική ζώνη ελεύθερου εμπορίου που σχεδιάζεται, γνωστή και ως EZDubai, η οποία αποσκοπεί στην προέλκυση εταιρειών από τον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, επιχειρήσεων εφοδιαστικής αλυσίδας και άλλων σχετικών εταιρειών.

Η νέα εμπορική ζώνη θα έχει έκταση 920.000 τ.μ. και η κατασκευή της αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στόχος της Dubai South είναι να επενδύσει 545 εκατ. ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών, με την εξέλιξη της επένδυσης να εξαρτάται από τη ζήτηση που θα υπάρξει, όπως δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του τμήματος εφοδιαστικής της Dubai South, Mohsen Ahmad.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κεφάλαια που θα επενδυθούν, τα οποία η Dubai South σχεδιάζει να αντλήσει από χρηματοπιστωτικά και άλλα ιδρύματα, θα κατευθυνθούν για την ανάπτυξη υποδομών, γραφείων και αποθηκών.

Η ζώνη EZDubai θα βρίσκεται στη νότια πλευρά του εμιράτου, κοντά σε βιομηχανικές και οικιστικές αναπτύξεις, καθώς και πλησίον του ενός εκ των δύο αεροδρομίων του Ντουμπάι, του Al Maktoum International.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ