Moody’s: “Σημαντικό βήμα” η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Θετικά αποτιμά η Moody’s την έκδοση από την Ελλάδα του πενταετούς ομολόγου, στις 29 Ιανουαρίου, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη έκδοση από την ελληνική κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο Αύγουστο και η πρώτη μετά από σχεδόν μια δεκαετία που η χώρα βασιζόταν στην χρηματοδότηση της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ο οίκος χαρακτηρίζει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, με την άντληση 2,5 δισ. ευρώ, “πιστωτικά θετική”, τονίζοντας ότι αντικατοπτρίζει τη βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρηματοδότησης,

Όπως εκτιμά, μάλιστα, με την στήριξη ενός σημαντικού cash buffer και την συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση, προσθέτοντας ότι ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει φέτος να αντλήσει συνολικά 7 δισ. ευρώ, έχοντας ήδη καλύψει το 36% αυτού του ποσού με την προσφατη έκδοση.

Τονίζει, επίσης, ότι παρότι το κόστος του ομολόγου είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που καταβάλλει η Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF και του ESM, ο χρόνος της έκδοσης ήταν καλός, η ζήτηση ήταν σημαντική και η απόδοση του 3,6% είναι εύκολα διαχειρίσιμη για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Moody’s, η προηγούμενη έκδοση πενταετούς ομολόγου, τον Ιούλιο του 2017, είχε απόδοση 4,625%, ενώ η πρόσφατη απόδοση του 3,6% αντικατοπτρίζει ένα πιο σταθερό εγχώριο πολιτικό περιβάλλον και λιγότερο δύσκολες συνθήκες της αγοράς δεδομένου ότι η κυβέρνηση κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης και πέρασε από τη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με αναφορές, σημειώνει ο οίκος, οι διαχειριστές κεφαλαίων που είναι συνήθως πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές, αγόρασαν το μεγαλύτερο μερίδιο του ομολόγου.

Παράλληλα, η Moody’s τονίζει ότι η απόδοση του νέου πενταετούς ομολόγου καθιστά το κόστος δανεισμού της Ελλάδας παρόμοιο με εκείνο της Κύπρου, όταν βγήκε από το δικό της πρόγραμμα διάσωσης τον Μάρτιο του 2016, αλλά υψηλότερο από την Πορτογαλία όταν ολοκλήρωσε το δικό της πρόγραμμα, ενώ προσθέτει ότι η χώρα δεν χρειαζόταν να εκδώσει χρέος αυτή τη στιγμή, δεδομένης των περιορισμένων ωριμάνσεων τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, τις μακροπρόθεσμες ημερομηνίες αποπληρωμής και το μεγάλο “μαξιλάρι” ρευστότητας.

Ο οίκος, πάντως, προσθέτει παρά το σημαντικό αυτό βήμα που έκανε η Ελλάδα, αντιμετωπίζει ακόμη σημαντικές προκλήσεις, όπως είναι η μέτρια ανάπτυξη και η αδυναμία του τραπεζικού τομέα κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ