Κροατία: Κρατική χρηματοδότηση 234 εκατ. ευρώ για σταθμό LNG

Η κυβέρνηση της Κροατίας ενέκρινε τη χορήγηση χρηματοδότησης ύψους 234 εκατ. ευρώ για την πρώτη φάση κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο νησί Krk.

Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή κινητής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), ύψους 160 εκατ. ευρώ, καθώς και των απαραίτητων υποδομών (αγωγών, εγκαταστάσεων αποθήκευσης και επαναφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου) αξίας επιπλέον 60 εκατ. ευρώ, ενώ επίπλέον σύμφωνα με ανακοίνωση της εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τα οικόπεδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κροατικής κυβέρνησης.

Από το συνολικό ποσό της κρατικής χρηματοδότησης, 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν το 2019 και άλλα 50 εκατ. ευρώ το 2020. Επιπλέον 32,6 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από την εθνική εταιρεία ηλεκτρισμού HEP και τον διαχειριστή δικτύου Plinacro, που ίδρυσαν από κοινού την εταιρεία LNG Κροατίας, η οποία θα διαχειρίζεται το μελλοντικό τερματικό σταθμό.

“Η υλοποίηση του τερματικού έργου ΥΦΑ θα επιτρέψει τη σταδιακή ενίσχυση της ενεργειακής κοινότητας με τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και των μεταφορικών ροών”, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Tomislav Coric, σε δήλωσή του.

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2017, η ΕΕ χορήγησε επιχορήγηση ύψους 101,4 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο νησί Krk, δεδομένου ότι θεωρήθηκε έργο κοινού ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν είχε δηλώσει τότε ότι ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου θα λειτουργήσει αρχικά ως υπεράκτια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης, με ετήσια δυναμικότητα τουλάχιστον 2 δις. κυβικών μέτρων. Το κόστος της εκτιμάται σε 383,6 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ