“Πυρετός χρυσού” χτύπησε τις Κεντρικές Τράπεζες το 2018

Σε αθρόες αγορές χρυσού επιδόθηκαν το 2018 οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, πραγματοποιώντας μάλιστα τις μεγαλύτερες αγορές σε διάστημα 50 ετών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του World Gold Council (WGC).

Ειδικότερα, το προηγούμενο έτος οι τράπεζες αύξησαν τα αποθέματά τους κατά 651,5 τόνους, κατά 74% δηλαδή περισσότερο από τον όγκο του κίτρινου μετάλλου που αποκτήθηκε το 2017, όταν αγοράστηκαν 375 τόνοι. Σύμφωνα με το WGC πρόκειται για την μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού που έχει αγοραστεί από το 1967.

Μετά τις περσινές αγορές, μάλιστα, το WGC εκτιμά ότι οι κεντρικές τράπεζες κατέχουν σήμερα περίπου 34.000 τόνου χρυσού, ενώ το μεγαλύτερο απόθεμα φέρεται να κατέχει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα τιμή του χρυσού στα 1.310 δολάρια ανά ουγγιά, η συνολική αξία των αγορών κίτρινου μετάλλου που πραγματοποίησαν οι κεντρικές τράπεζες το 2018 υπολογίζεται στα 27,7 δισ. δολάρια.

Όπως εξηγεί το WGC, “η αυξημένη γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους οδήγησε ολοένα και περισσότερο τις κεντρικές τράπεζες να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους και να επικεντρώθουν εκ νέου σε ασφαλή και ρευστά περιουσιακά στοιχεία”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του WGC, το μεγαλύτερο μέρος των περσινών αγορών χρυσού πραγματοποιήθηκε από έναν μικρό αριθμό κεντρικών τραπεζών, με πρωτοστατούσα την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, η οποία αγόρασε 274,3 τόνους.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε επίσης τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 51,5 τόνους, συνεχίζοντας την περσινή τακτική της, αν και με πιο συντηρητικό ρυθμό, ενώ μεγάλες αγορές κίτρινου μετάλλου πραγματοποίησαν επίσης οι Κεντρικές Τράπεζες του Καζακστάν, της Ινδίας, του Ιράκ, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας

Με βάση τα στοιχεία του WGC, οι πωλήσεις χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες παρέμειναν σε πολύ χαμηλό επίπεδο και το 2018, με τον συνολικό όγκο να μην ξεπερνά τους 15 τόνους. Η Αυστραλία, η Γερμανία, η Σρι Λάνκα, η Ινδονησία και η Ουκρανία ήταν οι πωλητές σχεδόν της συνολικής προαναφερόμενης ποσότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ