Η Κομισιόν κατηγορεί 8 τράπεζες για καρτέλ στα ομόλογα

Η επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οκτώ τράπεζες κατηγορούνται για τον σχηματισμό καρτέλ στη διαπραγμάτευση κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης την περίοδο από το 2007 ως το 2012.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική της εκτίμηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως κάποιοι traders των εν λόγω τραπεζών αντάλλασσαν ευαίσθητες πληροφορίες και συντόνιζαν τις επενδυτικές στρατηγικές τους στη διαπραγμάτευση ομολόγων, κυρίως -αλλά όχι αποκλειστικά- μέσω των online chatrooms.

Εάν η προκαταρκτική εκτίμηση της Επιτροπής επιβεβαιωθεί, δεδομένου ότι η πρακτική αυτή παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ, οι τράπεζες θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα ύψους έως και 10% των παγκόσμιων εσόδων τους.

“Η Κομισιόν έχει ανησυχίες ότι σε διαφορετικές περιόδους από το 2007 ως το 2012, οι οκτώ τράπεζες συμμετείχαν σε καρτέλ το οποίο είχε στόχο να διαστρεβλώσει τον ανταγωνισμό κατά την απόκτηση και τη διαπραγμάτευση ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Κομισιόν, στο πλαίσιο μιας διαφορετικής υπόθεσης, είχε επιβάλλει τον Δεκέμβριο ποινές στη Deutsche Bank, στην Credit Agricole, στην Credit Suisse και μια τέταρτη τράπεζα για συμμετοχή σε καρτέλ ομολόγων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ