Σε ύφεση η Ιταλία το τέταρτο τρίμηνο του 2018

Συρρίκνωση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στο τέλος του 2018 εμφάνισε η οικονομία της Ιταλίας, εισερχόμενη σε ύφεση, κάτι που αποτελεί πλήγμα για τη νέα αντισυστημική κυβέρνηση της χώρας.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ιταλίας μειώθηκε κατά 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, μετά από μία μείωση 0,1% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ αυξήθηκε 0,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία (ISTAT).

Η μείωση του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου. Η μέση πρόβλεψη αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Reuters ήταν για μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1% στο τρίμηνο και για αύξησή του κατά 0,3% σε ετήσια βάση.

Η κυβέρνηση, που ανέλαβε την εξουσία πέρυσι τον Ιούνιο, τονίζει ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης εξασθενεί από τις αρχές του 2017 και επλήγη πρόσφατα από την επιβράδυνση της οικονομίας βασικών εμπορικών εταίρων της Ιταλίας, όπως η Κίνα και η Γερμανία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι επικριτές λένε ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης επιδείνωσαν την κατάσταση με τη διαμάχη που είχαν με τις Βρυξέλλες για τη δημοσιονομική πολιτική, προκαλώντας μία απώλεια εμπιστοσύνης της αγοράς, η οποία αύξησε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και έπληξε την οικονομία. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προανήγγειλε χθες τα αρνητικά στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν οι συνθήκες για μία ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ