Από το παράθυρο στην συζήτηση του EWG η Ελλάδα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που ανέμεναν οι δανειστές και εταίροι της χώρας, αναμένεται να φέρει τη χώρα στο επίκεντρο των συζητήσεων του σημερινού Euro working Group και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, να καλείται να δώσει εξηγήσεις για την κίνηση αυτή. 

Στις Βρυξέλλες υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η απόφαση αυτή της κυβέρνησης ειδικά σε μια τέτοια περίοδο, όμως όπως επισημαίνεται η χώρα έχει το δικαίωμα να παίρνει τέτοιες αποφάσεις. Από τις Βρυξέλλες έχει αποφασιστεί να κρατηθεί στάση αναμονής, και να αναμένεται η έκθεση της Κομισιόν στο τέλος Φεβρουαρίου σχετικά με την πορεία των δημοσιονομικών, πριν οι όποιες αμφιβολίες πάρουν μορφή επίσημης αντίδρασης ή όχι. Όπως επισημαίνεται, η Κομισιόν έχει “υποχρέωση ” να παρέμβει επισημαίνοντας τις συνέπειες των πράξεων και των αποφάσεων των κρατών μελών της, ειδικά στην περίπτωση που απειλούν την δημοσιονομική σταθερότητα. 

Εκτός όμως από την απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Γιώργος Χουλιαράκης στο σημερινό EwG θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου, τις λεπτομέρειες της έκδοσης και τις προσπάθειες της χώρας για την επάνοδο στις διεθνείς αγορές. Φυσικά αναμένεται να δεχτεί τις γνωστές και συνηθισμένες παραινέσεις για την συνέχιση και την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας και οι οποίες έχουν αρχίσει και “χρονίζουν”, κάτι που έχει επισημανθεί πολλάκις από τους εταίρους της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ