Ιρλανδία: Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για το backstop

Την άρνηση της Ιρλανδίας να επανεξετάσει το backstop στη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ εξέφρασε για πολλοστή φορά σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Simon Coveney, μετά τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Brexit, Stephen Barclay, ότι το Λονδίνο διερευνά εναλλακτικές λύσεις.

Ο Barclay προέβη στις σχετικές δηλώσεις μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπου επί της ουσίας οι βουλευτές ανέθεσαν στην Τερέζα Μέι να επαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες στη συμφωνία “διαζυγίου” της Βρετανίας από το μπλοκ.

Παρότι οι Βρυξέλλες έχουν απορρίψει τον ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης, η Μέι έχει δηλώσει θα επιδιώξει “νομικά δεσμευτικές αλλαγές” στη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, σε ότι αφορά το backstop, προκειμένου αυτή να εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Μάλιστα, ο Barclay, ερωτηθείς τι θα μπορούσε να αντικαταστήσει το backstop, δήλωσε ότι υπάρχουν διάφορες επιλογές που έχουν να κάνουν με το χρονικό όριο ισχύος του και τις ρήτρες εξόδου.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, όμως, διέλυσε για μια ακόμη φορά τις όποιες ελπίδες των Βρετανών, τονίζοντας ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες για το Brexit έχουν περάσει δύο χρόνια εξετάζοντας εναλλακτικές για την αποφυγή “σκληρών” συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας χωρίς να έχουν καταλήξει σε κάποια εφικτή λύση, πέραν του backstop.

Έχουμε εξετάσει όλες αυτές τις επιλογές. Τις έχουμε δοκιμάσει και αποδείχθηκε ότι δεν αντέχουν σε λεπτομερή έλεγχο, και τώρα έχουμε τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να υποστηρίζει και πάλι εναλλακτικές που δοκιμάστηκαν”, τόνισε ο Simon Coveney.

Αυτό που μας ζητούν είναι να συμβιβαστούμε και να αντικαταστήσουμε μια λύση που λειτουργεί με ευσεβείς πόθους. Αυτό ζητούν από την ιρλανδική κυβέρνηση, αλλά δεν θα το κάνουμε”, πρόσθεσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Coveney τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν κάποιοι μηχανισμοί για να ξεπεραστούν κάποιες από τις αντιρρήσεις που αντιμετωπίζει η Μέι, αλλά ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω της συνοδευτικής πολιτικής διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας-ΕΕ, η οποία -όπως σημείωσε- μπορεί να τεθεί υπό επαναδιαπραγμάτευση ώστε να μετριάσει τις ανησυχίες σχετικά με το Brexit.

Παράλληλα, κάλεσε την Τερέζα Μέι να υποστηρίξει τις προηγούμενες δηλώσεις της ότι το backstop είναι απαραίτητο προκειμένου να αποφευχθούν τα “σκληρά” σύνορα μετά της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ