Σε χαμηλό 2 ετών το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο

Νέα πτώση και μάλιστα μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν κατέγραψε η οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σημειώνοντας τον έβδομο συνεχή μήνα υποχώρησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στο μπλοκ υποχώρησε στις 106,2 μονάδες τον πρώτο μήνα του 2019, από τις 107,4 μονάδες που ήταν τον Δεκέμβριο, διαμορφούμενος στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν λιγότερο απότομη πτώση, στις 106,8 μονάδες, ωστόσο η απαισιοδοξία στον τομέα του λιανεμπορίου επιβάρυνε το γενικότερο κλίμα.

Στη βιομηχανία το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στη 0,5 μονάδα τον Ιανουάριο από τις 2,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, ευθυγραμμιζόμενο ωστόσο με τις εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ το κλίμα στον τομέα του λιανικού εμπορίου επίσης σημείωση σημαντική υποχώρηση, στις -1,9 μονάδες από -0,1 μονάδα τον προηγούμενο μήνα.

Στον τομέα των υπηρεσιών, που παράγει τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της ευρωζώνης, επίσης καταγράφηκε υποχώρηση του οικονομικού κλίματος, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 11 μονάδες, οριακά χαμηλότερα από τις 11,1 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παρά τη γενικότερη απαισιοδοξία, ωστόσο, η διάθεση των καταναλωτών εμφάνισε βελτίωση τον Ιανουάριο, στις -7,9 μονάδες, μετά την απότομη πτώση που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο στις -8,3 μονάδες.

Σημειώνεται ότι τα χειρότερα των αναμενόμενων στοιχεία ανακοινώθηκε μία ημέρα πριν την ανακοίνωση από τη Eurostat της πρώτης εκτίμησής της για την οικονομική ανάπτυξη στο μπλοκ, η οποία αναμένεται καταγράψει συγκρατημένη άνοδο κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση.