Ένα “άτακτο” Brexit θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τροφίμων προειδοποιούν οι λιανέμποροι

Η ασφάλεια τροφίμων της Βρετανίας θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο στην περίπτωση που η χώρα εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία και το εμπόριο με το μπλοκ δεχθεί απότομο πλήγμα, σύμφωνα με λόμπι που εκπροσωπεί επιχειρήσεις όπως οι Sainsbury, Asda, McDonald’s και KFC.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να προκληθεί χάος στα λιμάνια, εάν η χώρα δεν συμφωνήσει για τους όρους του “διαζυγίου” της με την ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, και η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανεμπορίου (BRC) εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες στην τελευταία επιστολή της προς την κυβέρνηση και τους βουλευτές της Βρετανίας, η οποία συνυπογράφηκε επίσης από τους επικεφαλής των σούπερ μάρκετ Co-operative, τη Marks & Spencer, τη Lidl και τη Waitrose.

“Παρότι εργαζόμαστε στενά με τους προμηθευτές μας για σχέδια εκτάκτου ανάγκης, δεν είναι δυνατόν να μετριάσουμε όλους τους κινδύνους για τις αλυσίδες εφοδιασμού μας και φοβόμαστε ότι θα υπάρχουν σημαντικά προβλήματα βραχυπρόθεσμα ως αποτέλεσμα ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αναφέρεται στην επιστολή.

“Ζητάμε λοιπόν να εργαστείτε με τους συναδέλφους σας στο κοινοβούλιο επειγόντως προκειμένου να βρεθεί μια λύσει που θα αποτρέψει το σοκ ενός Brexit χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου και θα απομακρύνει τους κινδύνους αυτούς για τους Βρετανούς καταναλωτές”, συνεχίζει η επιστολή, που εστάλη εν όψει της αυριανής ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Στην επιστολή σημειώνεται, επίσης, ότι σχεδόν το ένα τρίτο των τροφίμων που καναλώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, προέρχονται από την ΕΕ, ενώ υπάρχει αναφορά και σε στοιχεία της κυβέρνησης τα οποία υποδηλώνουν ότι το εμπόριο μεταξύ Καλαί και Ντόβερ θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 87% από τα σημερινά επίπεδα, στην περίπτωση ενός “σκληρού” Brexit.

Η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανεμπορίου προειδοποίησε, επίσης, για το ενδεχόμενο αύξηση των τιμών, λόγω του υψηλότερου κόστους μεταφοράς, της υποτίμησης του νομίσματος και των δασμών.

Όπως τονίζει, σήμερα μόνο το 10% περίπου των εισαγόμενων τροφίμων της Βρετανίας υπόκεινται σε δασμούς. Προειδοποιεί, όμως, ότι στην περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία, οπότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκειται και πάλι στους κανόνες του ΠΟΕ σχετικά με το διασυνοριακό εμπόριο, θα αυξηθεί σημαντικό το κόστος εισαγωγής, το οποίο με τη σειρά του θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ