Συνεχίζει να διχάζει την κυβέρνηση Μέι το Brexit

Μόλις δύο μήνες απομένουν μέχρι την ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 29 Μαρτίου, και το Brexit συνεχίζει να διχάζει τον πολιτικό κόσμο της χώρας, ακόμα και το ίδιο το κόμμα των Συντηρητικών της Τερέζας Μέι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι τελευταίες δηλώσεις από τη μία πλευρά της προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, Άντρεα Λίντσομ, και από την άλλη του υφυπουργού Άμυνας, Τομπάιας Έλγουντ.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Λίντσομ στην εφημερίδα The Sunday Times, οι εκκλήσεις να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία έχουν απώτερο στόχο να σταματήσει εν γένει η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι προσπάθειες να φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία αποτελούν μια “κεκαλυμμένη” απόπειρα να αποτραπεί το Brexit, υποστήριξε, σύμφωνα με την εφημερίδα η πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία χαρακτηρίζεται σκληροπυρηνική οπαδός της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Η Λίντσομ, μάλιστα, μιλώντας εχθές στο BBC, υποστήριξε ότι με καλή θέληση και αποφασιστικότητα το βρετανικό κοινοβούλιο μπορεί να περάσει τη σχετική νομοθεσία εγκαίρως, ενώ εκτίμησε ότι, εάν χρειαστεί, η ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ θα μπορούσε να μετατεθεί μερικές εβδομάδες αργότερα, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στο κοινοβούλιο για να γίνει αυτό.

Από την άλλη πλευρά, ο υφυπουργός Άμυνας, Τομπάιας Έλγουντ, προστέθηκε στη συνεχώς αυξανόμενη λίστα των κυβερνητικών στελεχών που υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία πρέπει να αποφευχθεί.

“Είναι λάθος η κυβέρνηση και ο επιχειρηματικός κόσμος να επενδύσουν περισσότερο χρόνο και χρήμα σε ένα αποτέλεσμα χωρίς συμφωνία που θα μας κάνει πιο φτωχούς, πιο αδύναμους και πιο μικρούς στα μάτια του κόσμου, τόνισε ο Έλγουντ σε δηλώσεις του στη The Sunday Times.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ