Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία ζητούν άμεσα εκλογές στη Βενεζουέλα

Μαδρίτη, Παρίσι και Βερολίνο ζήτησαν σήμερα την άμεση προκήρυξη εκλογών στη Βενεζουέλα, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

Την αρχή έκανε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα ακολούθησε αντίστοιχο μήνυμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, και λίγο αργότερα σχετική ανακοίνωση από εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

Παρότι, οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν το βράδυ της Παρασκευής να καταλήξουν σε μια κοινή ανακοίνωση σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, καθώς κάποιες χώρες έκριναν το κείμενο όπου η ΕΕ ζητούσε τη διεξαγωγή εκλογών “αδύναμο”, η σχεδόν συντονισμένη κίνηση Γερμανίας, Γαλλίας και Ισπανίας φαίνεται να αντικατοπτρίζει τη θέση συνολικά του μπλοκ.

“Η ισπανική κυβέρνηση δίνει στον πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο οκτώ ημέρες για να προκηρύξει ελεύθερες, διαφανείς και δημοκρατικές εκλογές”, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, σε διάγγελμά του. “Εάν δεν συμβεί αυτό, η Ισπανία θα αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο που θα είναι υπεύθυνος για την προκήρυξη εκλογών”, πρόσθεσε.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο Twitter συντάχθηκε με το μήνυμα του Σάντσεθ. “Αν δεν ανακοινωθούν εκλογές εντός οκτώ ημερών, είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε τον Γκουαϊδό ως ‘πρόεδρο’ της Βενεζουέλας υπεύθυνο για την ενεργοποίηση της πολιτικής διαδικασίας”, έγραψε ο Μακρόν.

Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μέσω Twitter ανακοίνωσε ότι και το Βερολίνο είναι έτοιμο να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας αν δεν προκηρυχθούν εκλογές εντός οκτώ ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χουάν Γκουαϊδό, αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, αυτοανακηρύχθηκε την Τετάρτη πρόεδρος της χώρας, την ώρα που χιλιάδες Βενεζουελάνοι είχαν βγει στους δρόμους διαδηλώνοντας εναντίον του Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος αρνείται να αποχωρήσει από τον θώκο του προέδρου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε ότι η χώρα του τάσσεται στο πλευρό του νέου μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εντείνουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της χώρας προκειμένου να φύγει ο Μαδούρο από την εξουσία.

Υπέρ του αυτοανακυρηχθέντα προέδρου της Βενεζουέλας έχουν ταχθεί επίσης οι περισσότερες λατινοαμερικανικές χώρες -Βραζιλία, Παραγουάη, Κολομβία, Χιλή, Περού, Αργεντινή, Γουατεμάλα, Κόστα Ρίκα, Παναμά και Εκουαδόρ-, ενώ την αμέριστη συμπαράστασή του προς τον Γκουαϊδό εξέφρασε και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών.

Επίσης, ο Καναδάς υπέγραψε κοινή δήλωση της αποκαλούμενης ομάδας της Λίμα, η οποία επίσης στηρίζει τον Γκουαϊδό, ενώ και ο υπουργός της Γεωργίας δήλωσε ότι τον αναγνωρίζει.

Η κυβέρνηση του Μεξικού τηρεί μια πιο διπλωματική στάση ανακοινώνοντας ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ωστόσο προς το παρόν δεν αλλάζει κάτι μεταξύ των σχέσεων των δυο χωρών. Μάλιστα, το Μεξικό από κοινού με την Παραγουάη κάλεσε σε διάλογο τις αντίπαλες πλευρές.

Από την άλλη, ο Σοσιαλιστής πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και οι κυβερνήσεις του Ιράν, της Ρωσίας, της Κούβας και της Νικαράγουας συνεχίζουν να στηρίζουν τον Μαδούρο ως νόμιμο Πρόεδρο της χώρας, ενώ η Κίνα έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην αναμειχθούν στην κρίση στη Βενεζουέλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ