Αλέξης Τσίπρας: “Ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια”

Για μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

“Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική. Η Ελλάδα θωρακίζει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος των εθνικισμών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι οι επόμενες γενιές και στις δυο χώρες θα χρωστούν ευγνωμοσύνη στους βουλευτές που με θάρρος και τόλμη, έβαλαν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρήνης, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στους δυο λαούς.

“Η Βόρεια Μακεδονία που σήμερα γεννήθηκε, θα είναι μια φίλη χώρα. Σύμμαχος και συμπαραστάτης της Ελλάδας στις προσπάθειές της για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στη περιοχή”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

Παράλληλα, απευθυνόμενος σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν έχει νικητές και ηττημένους”. “Ειδικότερα θέλω να απευθυνθώ σε όσους ακόμα και σήμερα έχουν τις ενστάσεις τους, τις σεβόμαστε, έχουν την κριτική τους, τους σεβόμαστε. Να είναι βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα δουν τα μεγάλα οφέλη για τη χώρα από αυτό το ιστορικό βήμα προς τα εμπρός”, πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα έκανε σήμερα ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος, εδραιώνοντας έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων και συνολικότερα της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

“Πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος, ένα ιστορικό βήμα και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές, όχι μόνο αυτούς που έδωσαν αυτή την ιστορική συμφωνία, αλλά και όσους που, παρά τις διαφωνίες τους, συνέβαλαν στο να υπάρξει ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού αυτές τις τέσσερις μέρες που συζητήσαμε διεξοδικά και σε βάθος”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς εάν επικοινώνησε με τον Ζόραν Ζάεφ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο Ζάεφ τον πήρε τηλέφωνο για να τον συγχαρεί, όπως και άλλοι ηγέτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ