Στον “πάγο” η ρύθμιση των 120 δόσεων προς την εφορία

Για το μέλλον μετατίθεται η ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες, καθώς ο δεύτερος γύρος αξιολόγησης των θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας ολοκληρώθηκε χωρίς καν συζητηθεί το θέμα με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, το κυβερνητικό επιτελείο δεν παρουσίασε τη σχετική πρότασή του στους θεσμούς, παρά τις συζητήσεις που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα μεταξύ στελεχών του οικονομικού επιτελείου και των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.

Καλύτερη τύχη, πάντως, φαίνεται να έχει το θέμα της ρύθμισης των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου παρότι δεν υπήρξε συμφωνία, φαίνεται να έχει σημειωθεί πρόοδος, όπως διαβεβαίωναν πηγές του υπουργείου Εργασίας. Μάλιστα, εκτιμάται ότι νομοθετηθεί εντός του Φεβρουαρίου και θα τελεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο.

Στον “αέρα” παραμένει και το θέμα του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία με τους θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. Η κυβέρνηση, πάντως, φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί νέα μικρή παράταση στον νόμο Κατσέλη, σε περίπτωση που δεν είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα πατάει στη λογική του κυπριακού μοντέλου “Εστία”.

Ανοιχτό παραμένει, επίσης, το θέμα των κόκκινων δανείων, καθώς απαιτείται η έγκριση της DGComp για το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την κυβέρνηση να προωθεί όπως φαίνεται ταυτόχρονα, τόσο το σχετικό σχέδιο του ΤΧΣ όσο και αυτό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση φαίνεται ότι τελικά θα προχωρήσει στην αύξησή του, παρά τις επιφυλάξεις των θεσμών και κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ένα άλλο θέμα που φαίνεται να προβληματίζει τους θεσμούς είναι, τέλος, ο τρόπος αντιμετώπισης των αναδρομικών που επιδικάζουν τα δικαστήρια και κυρίως το κόστος που προκύπτει από τις δικαστικές αποφάσεις και πώς αυτό θα καλυφθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ολοκληρώσει τα 16 προαπαιτούμενα που έχει δεσμευτεί βάσει προηγούμενων διαπραγματεύσεων και να συνεχίσει τις συζητήσεις επί όλων των θεμάτων για να επιτευχθεί πρόοδος εν όψει των εκθέσεων που αναμένονται από την Κομισιόν, τον Φεβρουάριο, και από το ΔΝΤ.

Πηγή του κυβερνητικού επιτελείου εκτιμά πάντως ότι τα πράγματα εξελίσσονται θετικά και ότι η χώρα μας θα λάβει κανονικά τον Μάρτιο τη δόση ελάφρυνσης του χρέους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ