Σόρος: Ο Σι Τζινπίνγκ είναι o “πιο επικίνδυνος εχθρός” των ανοιχτών κοινωνιών

Ως τον “πιο ισχυρό εχθρό” των ανοιχτών κοινωνιών χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζόρτζ Σόρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο δείπνο που παραθέτει κάθε χρόνο στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της Κίνας και προσωπικά κατά του Κινέζου προέδρου, ο Σόρος προειδοποίησε για τους κινδύνους που κρύβει η επιδίωξη του Σι Τζινπίνγκ να θέσει υπό ολοκληρωτικό έλεγχο τον κινεζικό λαό με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, ο οποίος από το ίδιο βήμα πέρυσι επέκρινε την πολιτική του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για το κοινωνικό σύστημα της Κίνα και το δυστοπικό έργο που εξελίσσεται για τον καθορισμό των ενεργειών και των συνηθειών των ανθρώπων, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αφαίρεση δικαιωμάτων λόγω κακής συμπεριφοράς.

Όπως τόνισε, θέλει να “επιστήσει την προσοχή στο θανάσιμο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ανοιχτές κοινωνίες από τα μέσα ελέγχου που η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να βάλουν στα χέρια των καταπιεστικών καθεστώτων”.

“Η Κίνα δεν είναι το μοναδικό αυταρχικό καθεστώς στον κόσμο, αλλά είναι αναμφίβολα το πλουσιότερο, ισχυρότερο και πιο ανεπτυγμένο ως προς την τεχνητή νοημοσύνη”, σημείωσε ο Σόρος, προσθέτοντας ότι αυτό κάνει τον Σι Τζινπίνγκ τον πιο επικίνδυνο εχθρό όσων πιστεύουν στις ελεύθερες κοινωνίες.

Προειδοποίησε δε ότι εάν οι κινεζικές εταιρείες κυριαρχήσουν στην αγορά 5G, τεχνολογία που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των αυτόνομων οχημάτων και των διασυνδεδεμένων συσκευών, ο κίνδυνος για την παγκόσμια ασφάλεια είναι μεγάλος.

Αναφερόμενος δε στις πρόσφατες ανησυχίες που έχουν εκφραστεί σχετικά με την χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου από την Κίνα, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής διερωτήθηκε “πώς μπορούν να προστατευθούν οι ανοιχτές κοινωνίες αν αυτές οι νέες τεχνολογίες δώσουν στα αυταρχικά καθεστώτα σημαντικό πλεονέκτημα”. Όπως τόνισε το ερώτημα αυτό θα πρέπει να απασχολεί όλους εκείνους που προτιμούν να ζουν σε μια ανοιχτή κοινωνία.

Προέτρεψε, μάλιστα, τον Αμερικανό πρόεδρο να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στην Κίνα. “Η άποψή μου επί του παρόντος είναι ότι αντί να διεξάγουμε εμπορικό πόλεμο με σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο, οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν στην Κίνα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Δυστυχώς ο πρόεδρος Τραμπ φαίνει να ακολουθεί μια διαφορετική πορεία, (κάνοντας) παραχωρήσεις στην Κίνα και μιλά για νίκη τη στιγμή που ανανεώνει τις επιθέσεις του προς τους συμμάχους των ΗΠΑ”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να υπονομεύσει τον πολιτικό στόχο των ΗΠΑ να περιορίσει την καταχρηστική συμπεριφορά της Κίνας.

Καταλήγοντας, ο Σόρος σημείωσε ότι θα πρέπει να διαχωριστεί η πολιτική που ακολουθεί ο Σι Τζινπίνγκ από τις προσδοκίες του κινεζικού λαού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ