Διχάζει τη διεθνή κοινότητα η Βενεζουέλα

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα μετά την κίνηση του αρχηγού της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό να αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της χώρας και μια σειρά χωρών, με πρώτες τις ΗΠΑ, να προχωρούν στην αναγνώρισή του, την ώρα που ο Νίκολας Μαδούρο αρνείται να αποχωρήσει και χιλιάδες πολίτες έχουν βγει στους δρόμους διαδηλώνοντας εναντίον του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε ότι η χώρα του τάσσεται στο πλευρό του νέου μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, όπως σημειώνει η Deutsche Welle. Ο Χουάν Γκουαϊδό έχει επίσης την αναγνώριση των λατινοαμερικάνικων χωρών, όπως των Βραζιλίας, Παραγουάης, Κολομβίας, Χιλής, Περού, Αργεντινής, Γουατεμάλας, Κόστα Ρίκα, Παναμά και Εκουαδόρ.

Ο Καναδάς υπέγραψε μια κοινή δήλωση της αποκαλούμενης ομάδας της Λίμα, η οποία επίσης στηρίζει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης. Εκτός αυτού ο Χουάν Γκουαϊδό φαίνεται πως έχει και την αμέριστη συμπαράσταση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, ενώ και ο υπουργός της Γεωργίας δήλωσε επίσης ότι τον αναγνωρίζει.

Η κυβέρνηση του Μεξικού τηρεί μια πιο διπλωματική στάση ανακοινώνοντας ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ωστόσο προς το παρόν δεν αλλάζει κάτι μεταξύ των σχέσεων των δυο χωρών. Μάλιστα, το Μεξικό από κοινού με την Παραγουάη κάλεσε σε διάλογο τις αντίπαλες πλευρές.

Από την άλλη, ο Σοσιαλιστής πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση Μαδούρο, όπως και οι κυβερνήσεις της Κούβας και της Νικαράγουας. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αλλά και οι κυβερνήσεις του Ιράν και της Ρωσίας θεωρούν επίσης πως ο Μαδούρο είναι ο νόμιμος Πρόεδρος της χώρας.

Η θέση της ΕΕ είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοεί τις φωνές του λαού της Βενεζουέλας για δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι ο λαός έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει ειρηνικά και να αποφασίζει για το μέλλον του. Ωστόσο, η ΕΕ δεν προχώρησε σε ρητή αναγνώριση του νέου Προέδρου.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έγραψε από την πλευρά του στο twitter: “Μετά την παράνομη εκλογή του Νίκολας Μαδούρο τον Μάιο του 2018 η Ευρώπη στηρίζει την αποκατάσταση της Δημοκρατίας”. Όσον αφορά τη θέση της Γερμανίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ ελεύθερων εκλογών.

Τέλος, η Κίνα έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην αναμειχθούν στην κρίση στη Βενεζουέλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ