Ολοκληρώνονται σήμερα οι συναντήσεις με τους θεσμούς

Κλείνει σήμερα ο δεύτερος κύκλος αξιολόγησης της Αθήνας από τους θεσμούς στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, με την επισκόπηση των επαφών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με έκδοση δύο σύντομων αναφορών, μία από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων και μια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκπρόσωπος του οποίου μετέχει στην αποστολή.

Όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος στο περιθώριο των χθεσινών συναντήσεων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση επιζητεί να έχει ολοκληρώσει τις 16 δράσεις έως τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε και θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση.

Με βάση τη συγκεκριμένη έκθεση, το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα εγκρίνει την εκταμίευση των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές εθνικές τράπεζες (ANFAs και SNPs).

Με βάση τις μέχρι τώρα συναντήσεις, τα μεγαλύτερα “αγκάθια” ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς εντοπίζονται στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, στο ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού και στο θέμα της νέας ρύθμισης των οφειλών. Σε αυτά προστίθεται το θέμα τω ληξιπρόθεσμων οφειλών που έπρεπε να είχαν μηδενιστεί έως το τέλος του 2018, καθώς και η νέα παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Ωστόσο, παρά τις καθυστερήσεις, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία σχετικά με το αν θα εκταμιευθεί ή όχι η δόση των 644 εκατ. ευρώ στην ώρα της, καθώς εκτιμάται ότι τα μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα θα ολοκληρωθούν έγκαιρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ