“Φρένο” από το Ευρωκοινοβούλιο στις ελπίδες Μέι για συμφωνία χωρίς backstop

Η ομάδα συντονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit έσβησε σήμερα οποιαδήποτε ελπίδα είχε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει κάποια παραχώρηση από την ΕΕ όσον αφορά το χρονικό πλαίσιο του backstop.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, η ομάδα συντονισμού για το Brexit, υπό την προεδρία του Γκι Φερχόφστατ, ξεκαθαρίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πρόκειται να εγκρίνει μια συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, στην οποία δεν θα περιλαμβάνεται η διάταξη του backstop για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της αναφέρει: Η συμφωνία αποχώρησης είναι δίκαιη και δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το backstop…, χωρίς μια τέτοια ‘παντός καιρού’ διασφάλιση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα δώσει την συγκατάθεσή του στη συμφωνία αποχώρησης”.

Σημειώνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει την όποια τελική συμφωνία για το Brexit που θα συναφθεί μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου.

Νωρίτερα σήμερα, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να οριστεί χρονικός περιορισμός στο backstop και ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Με ξεκάθαρη πλέον τη στάση του Ευρωκοινοβουλίου, οι ελπίδες της Βρετανίδας πρωθυπουργού για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας εξανεμίζονται οριστικά, κάτι που καθιστά ακόμη πιο πιθανό το ενδεχόμενο αναβολής του Brexit, πέραν δηλαδή της 29ης Μαρτίου που έχει προγραμματιστεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ