Οι τράπεζες, τι έχουν να πούνε τώρα;

Βουλή, το Μακεδονικό και κόμματα. Η πολιτική επικαιρότητα επισκιάζει τα πάντα.

Όμως συνεχίζει να λειτουργεί η οικονομία, κουτσά στραβά. Αλλά τι γίνεται με τις τράπεζες;

Μετά από τρία πακέτα διάσωσης, το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια παραμένει άλυτο και υπονομεύει την ανάπτυξη της χώρας.

Ένα “βάρος” για την οικονομία που παίρνει πλέον νέες διαστάσεις, όπως φαίνεται από τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με έρευνα της ΤτΕ για την χορήγηση δανείων προς νοικοκυριά για το τέταρτο τρίμηνο, η ζήτηση “αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό” σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

Και συνεχίζει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας: Η αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια οφείλεται στις ευνοϊκότερες προοπτικές της αγοράς κατοικίας (τέλεια!) ενώ η αύξηση στη ζήτηση καταναλωτικών δανείων οφείλεται στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών (ακόμα πιο τέλεια!) και στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης για αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Αυτό ακριβώς που απαιτείται ώστε να γίνει βιώσιμη η ανάκαμψη. Επιτέλους, αυξάνεται η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών σε βαθμό που πλέον ζητάνε νέα δάνεια να καλύψουν τις ανάγκες τους. Και το αποτέλεσμα; Ειδικότερα στο κομμάτι των στεγαστικών δανείων, πώς απάντησαν οι τράπεζες;

“Η αναλογία των αιτήσεων που απορρίφθηκαν όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε”, τονίζει η ΤτΕ.

Δηλαδή, αυξήθηκε απρόσμενα η ζήτηση, αλλά δεν “ενδιαφέρθηκαν” οι τράπεζες. Γιατί; Πιθανόν το πιστωτικό ιστορικό του πελάτη να μην καλύπτει την τράπεζα ή τα επαγγελματικά και εισοδηματικά χαρακτηριστικά του υποψήφιου δανειολήπτη να μην είναι ικανοποιητικά.

‘Ή απλώς να είναι υπερβολικά αυστηρές οι τράπεζες, για να μην δώσουν νέα δάνεια. Δεν μπορούν ακόμα να κάνουν τη δουλειά τους.

Αλλάζει σελίδα η οικονομία, αλλά όχι οι τράπεζες. Δεν πρόλαβαν.

Εδώ τίθεται και ένα θέμα ακόμα: μέχρι τώρα μας έλεγαν οι τραπεζίτες ότι η πιστωτική επέκταση στη χώρα παραμένει σε αρνητικό έδαφος λόγω χαμηλής ζήτησης δανείων. Ότι ο κόσμος δεν θέλει νέα δάνεια, γι’ αυτό δεν δίνονται. Τώρα που ζητούνται δάνεια τι έχουν να πουν οι τραπεζίτες;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ