Ενώνουν τις δυνάμεις τους Toyota και Panasonic στον τομέα μπαταριών

Τη δημιουργία κοινοπραξίας για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων ανακοίνωσαν η Toyota και η Panasonic, με στόχο να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις κινεζικές εταιρείες.

Η Toyota θα κατέχει το 51% και η Panasonic το υπόλοιπο 49% στο κοινό σχήμα που θα δημιουργηθεί στα τέλη του 2020, και φιλοδοξεί να καταστεί κυρίαρχος παίκτης στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο εταιρείες έχουν συνάψει μια συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων ήδη από το 2017, η οποία πλέον διευρύνεται, καθώς στόχος του νέου σχήματος είναι να προμηθεύει μπαταρίες και για άλλους συνεργάτες της Toyota, όπως η Daihatsu, η Mazda Motor και η Subaru, που μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% της παγκόσμιας παραγωγής αυτοκινήτων.

Μέσω της κίνησης αυτής η Toyota επιδιώκει να κερδίσει το χαμένο έδαφος στην κούρσα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπου έχει μείνει πίσω καθώς είχε εστιάσει σε άλλες φουτουριστικές τεχνολογίες όπως οι κυψέλες υδρογόνου. Για να επιτύχει τον στόχο της, λοιπόν, επέλεξε να συνεργαστεί με μια από τις ισχυρές δυνάμεις στον τομέα αυτό, την Panasonic, η οποία από το 2017 κατέχει μερίδιο 15% στην αγορά μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.

Σε ό,τι αφορά την Panasonic, η σύμπραξη με την Toyota θα έχει επίσης σημαντικά οφέλη, καθώς θα της επιτρέψει να αποδεσμευτεί από την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla που είναι ο βασικός πελάτης της. Μέχρι τώρα οι προοπτικές της ιαπωνικής εταιρείας συνδέονται με την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία και το γεγονός ότι η Tesla εμφανίζει καθυστερήσεις στην παραγωγή της έχει επηρεάσει αρνητικά την Panasonic, παρότι το τμήμα μπαταριών αντιπροσωπεύει μόνο το 1/5 των πωλήσεών της.

Στο πλαίσιο της κοινοπραξίας, η Panasonic θα εισφέρει στο κοινό σχήμα πέντε μονάδες παραγωγής μπαταριών αυτοκινήτων στην Ιαπωνία και στην Κίνα. Συνολικά η κοινή τους εταιρεία θα απασχολεί περίπου 3.500 εργαζομένους, οι οποίες θα προέλθουν και από τις δύο πλευρές.

Στόχος των Toyota και Panasonic είναι η νέα εταιρεία να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή στις αρχές της δεκαετία του 2020, κατασκευάζοντας μπαταρίες με 50 φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα σε σχέση με αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα στα υβριδικά οχήματα. Παράλληλα, οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη μπαταριών νέας γενιάς, που θεωρείται καθοριστικό βήματα για τη βελτίωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ