Συνεργασία με την αζέρικη Socar εξετάζει η Romgaz

Το ενδεχόμενο συνεργασίας με την αζέρικη πετρελαϊκή εταιρεία Socar σε υπεράκτια έργα στη Μαύρη Θάλασσα εξετάζει η ρουμανική εταιρεία φυσικού αερίου Romgaz, στο πλαίσιο της στρατηγικής για επέκταση των δραστηριοτήτων της στις διεθνείς αγορές.

“Μια εταιρική σχέση με μια μεγάλη εταιρεία όπως η Socar είναι σημαντική για εμάς, γιατί θα φέρει σημαντικά οφέλη όχι μόνο στη Romgaz αλλά και στον ενεργειακό τομέα και την εθνική οικονομία στο σύνολό της. Η Romgaz θέλει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε αγορές του εξωτερικό και στο πλαίσιο αυτό διερευνά νέες ευκαιρίες και αναζητά τους βέλτιστους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους επέκτασης”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ρουμανικής εταιρείας, Adrian Volintiru, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Socar.

Αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν έχουν εκφράσει εξάλλου το ενδιαφέρον τους για την εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα στην περίπτωση που η Romgaz αποφασίσει να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους projects.

Επίσης, οι δύο εταιρείες φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας τους σε έργα που σχετίζονται με τους αγωγούς φυσικού αερίου Trans-Anatolian (TANAP) και TransAdriatic Pipe (TAP).

Ο μήκους 1.850 χλμ. αγωγός TANAP θα συνδέσει τη Γεωργία με την Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Η αρχική χωρητικότητα του αγωγού θα είναι 16 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, ενώ θα ανέλθει στα 23 δισ. κυβικά μέτρα το 2023 και στα 31 δισ. κυβικά μέτρα το 2026. Το έργο ανήκει στη Socar κατά 58%, ενώ ποσοστό 30% κατέχει η τουρκική εταιρεία Botas.

Ο αγωγός TAP, μήκους 870 χλμ., θα είναι το τελευταίο τμήμα του νότιου διαδρόμου αερίου και θα επιτρέψει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Τουρκία στην Ιταλία, μέσω Ελλάδας και Αλβανίας. Το 2020, οπότε προγραμματίζεται να ξεκινήσουν οι παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη, ο ΤΑΠ θα γίνει ο πρώτος μη ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου που θα προμηθεύει την Ευρώπη μετά τη σύνδεση του Medgaz, ο οποίος το 2011 ξεκίνησε να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Αλγερία στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Romgaz, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ