Οι ΗΠΑ συζητάνε άρση των δασμών στην Κίνα, ενθουσιασμός στις αγορές

Μερική ή ακόμα και ολική άρση των δασμών ενάντια στην Κίνα, κάτι που ενδεχομένως θα οδηγήσει ακόμα και στον τερματισμό του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες, έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, για χάρη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. 

ΤΟ σκεπτικό πίσω από τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Steven Mnuchin, είναι να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Κίνα προκειμένου οι ΗΠΑ να επιτύχουν καλύτερη εμπορική ασυμφωνία μαζί τους. Η πρόταση του υπουργού Οικονομικών βρίσκει όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σθεναρή αντίσταση από τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Robert Lighthizer, ο οποίος θεωρεί πως οποιαδήποτε υποχώρηση από την πλευρά των ΗΠΑ μπορεί να θεωρηθεί σαν σημάδι αδυναμίας. Η επίσημη τοποθέτηση από την μεριά αναφέρει πως δεν έχει παρθεί ακόμα καμία απόφαση προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ αυτή την περίοδο δεν ενδιαφέρεται να πάρει κάποια απόφαση αυτή την περίοδο σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. 

Προς το παρόν, η μόνη εξέλιξη στο θέμα του εμπορικού πολέμου, είναι το επερχόμενο ταξίδι του αντιπρόεδρου της Κίνας, Liu He, ο οποίος θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον στα τέλη του Ιανουαρίου για συνομιλίες και αυτό είναι το μόνο που ενδιαφέρει την αμερικανική πλευρά, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. 

Στην αναγγελία της πρόθεσης της αμερικανικής πλευράς να συνεχίσουν τις συνομιλίες με διάθεση ακόμα και να προχωρήσουν σε άρση των δασμών, υπήρξε θετική αντίδραση από τις αγορές, με τον Dow Jones Industrial Average να παρουσιάζει μέσα σε λίγη ώρα άνοδο +1%, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσίασε και ο S&P 500. H μετοχή της Caterpillar αυξήθηκε κατά 2,2%, ενώ η Boeing σημείωσε άνοδο 2%. Οι μετοχές της Caterpillar και της Boeing θεωρούνται ως bellwethers για το παγκόσμιο εμπόριο λόγω της έκθεσής τους στις αγορές του εξωτερικού. Η Apple αυξήθηκε επίσης κατά 0,6%. 

Η άμεση αντίδραση των αγορών στα νέα θεωρείται πιο σημαντική από τα ίδια τα νέα, υποστηρίζουν οι αναλυτές, γιατί δείχνει πόσο βαθιά σύνδεση υπάρχει στις αγορές με τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου, και αυτή η άμεση αντίδραση μπορεί να δείξει σε αυτούς που βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών πόσο επιτακτική ανάγκη είναι να βρεθεί άμεσα λύση στον εμπορικό πόλεμο. Φυσικά θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από τις διαρροές μιας εφημερίδας για να φανεί το πραγματικό μέγεθος της αντίδρασης της αγοράς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ