Έκτακτες εισφορές στα αναδρομικά βάζει η κυβέρνηση

“Ψυχρολουσία” περιμένει τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων κατά την εκκαθάριση των φετινών τους φορολογικών δηλώσεων, καθώς θα δουν να επιβάλλεται στα αναδρομικά που εισέπραξαν και ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Αυτό προκύπτει από την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που καθορίζει τον τύπο και το περιεχόμενο των βεβαιώσεων αποδοχών για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που πρέπει να υποβάλλουν εργοδότες και ταμεία έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, οι εν ενεργεία και οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων θα δουν στα εκκαθαριστικά τους ότι, εκτός από τον φόρο 20% που έχει ήδη επιβληθεί και παρακρατηθεί στα αναδρομικά, θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης, με κλιμακωτούς συντελεστές από 2,2% έως 10%.

Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση, η εισφορά θα επιβληθεί επί του συνολικού φορολογητέου ποσού των αναδρομικών και όχι μόνο στο καθαρό ποσό που προκύπτει μετά την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος 20%, κάτι που σημαίνει ότι τα ποσά που εισπράχθηκαν θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο.

Ειδικότερα, η απόφαση της ΑΑΕΔ ορίζει ότι τα αναδρομικά για τα ειδικά μισθολόγια θα αποτυπώνονται στις βεβαιώσεις αποδοχών με κωδικό που αντιστοιχεί σε εισοδήματα αυτοτελώς φορολογούμενα, τα οποία δεν εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία υπολογίζεται κλιμακωτά επί του αθροίσματος των εισοδημάτων κάθε υπόχρεου, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα ποσά που έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς ή απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος.

Ο υπολογισμός της εισφοράς θα γίνει και φέτος με βάση κλιμακωτούς συντελεστές ως εξής:

– 0%, στο τμήμα ετησίου εισοδήματος μέχρι τα 12.000 ευρώ,
– 2,2% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ,
– 5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 20.001 ως 30.000 ευρώ,
– 6,5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 30.001 ως 40.000 ευρώ,
– 7,5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 40.001 ως και 65.000 ευρώ,
– 9% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 65.001 ως και 220.000 ευρώ και
– 10% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 220.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ