Ποιο είναι τώρα το μέλλον του Brexit;

Μετά την συντριπτική ήττα της Βρετανίδας πρωθυπουργού στην Βουλή της χώρας, και την καταψήφιση του σχεδίου αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, η Βρετανία βυθίζεται σε ακόμα μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα. Το νομοσχέδιο απορρίφθηκε με 432 ψήφους έναντι 202, με την ήττα αυτή να θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη στην πολιτική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Και τώρα;

Μετά την συντριβή της Μέι, η βρετανική κυβέρνηση έχει τώρα μόνο τρεις εργάσιμες ημέρες για να χαράξει ένα νέο σχέδιο δράσης. Το Κοινοβούλιο δεν πρόκειται να συνεδριάσει την Παρασκευή, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνηθεί ένα νέο σχέδιο με την Ευρώπη και να παρουσιαστεί στους Βρετανούς βουλευτές μέχρι το κλείσιμο των εργασιών τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου. Εν μέσω της σύγχυσης φαίνεται να υπάρχουν έξι πιθανά αποτελέσματα, μερικά από τα οποία θα μπορούσαν να συμβούν ταυτόχρονα.

Αποτέλεσμα 1: Επαναδιαπραγμάτευση

Το μέγεθος της ήττας κάνει αμφίβολη οποιαδήποτε προσπάθεια της Μέι να αλλάξει κάποιους όρους της συμφωνίας και να την “ξανασερβίρει” στη Βουλή. Όμως η Μέι και το επιτελείο της πιστεύουν πως υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός βουλευτών ο οποίος βρίσκεται στην “κόψη” και θα μπορούσαν να τους επηρεάσουν σπεύδοντας στις Βρυξέλλες και εξασφαλίζοντας μια νέα συμφωνία προκειμένου να μην χαθεί χρόνος. Ένα βασικό εμπόδιο σε αυτό το σχέδιο είναι το “backstop” της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για την αποφυγή “σκληρών συνόρων” με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία παραμένει ως χώρα μέλος της ΕΕ. Πολλοί από τους επικριτές της Μέι θεωρούν αυτή τη διάταξη ως έναν τρόπο με τον οποίο η Βρετανία θα μπορούσε να συνδεθεί απεριόριστα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ προσπάθησε να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι αυτό δεν θα συμβεί, αλλά το κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας που υποστηρίζει επί του παρόντος το κόμμα της Τερέζα Μέι στην  δήλωσε ότι οι διαβεβαιώσεις δεν είναι αρκετές και θα χρειαστεί κάτι παραπάνω.

Αποτέλεσμα 2: Άμεσες εκλογές

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κορμπίν, δήλωσε ότι θα υποβάλει πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Τετάρτη. Το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας αναμένεται ότι θα είναι γνωστό μέχρι τις 19.00 (ώρα Λονδίνου) την Τετάρτη. Αν η κυβέρνηση Μέι χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, τότε το σημερινό Κοινοβούλιο θα έχει 14 ημέρες για να συμφωνήσει μια νέα κυβέρνηση. Αν δεν μπορέσει να υπάρξει συμφωνία ούτε και για αυτό, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε γενικές εκλογές. Από την μεριά της η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει πως μια αλλαγή στην ηγεσία της Βρετανίας, δεν πρόκειται να επηρεάσει την στάση της στις συνομιλίες.

Αποτέλεσμα 3: Νέο δημοψήφισμα

Το δημοψήφισμα του 2016 με το οποίο η Βρετανία αποφάσισε την αποχώρηση της από την ΕΕ, τύποις δεν ήταν δεσμευτικό για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, όμως οι βουλευτές αποφάσισαν ότι θα ακολουθήσουν και θα σεβαστούν πλήρως την ετυμηγορία του λαού. Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι φωνές που θέλουν επανάληψη του δημοψηφίσματος, ειδικά τώρα που ο κόσμος έχει πολύ καλύτερη ιδέα για το τι σημαίνει αυτό για τη χώρα και την οικονομία. Στο εσωτερικό της χώρας έχει αρχίσει και επικρατεί πόλωση, με τους υποστηρικτές του Brexit να δηλώνουν πως θα προσβάλουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα, για παραβίαση δημοκρατικών διαδικασιών. 

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, σε περίπτωση ενός νέου δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα θα είναι τώρα εντελώς αντίθετο από αυτό του 2016 με τον λαό να ψηφίζει έστω και οριακά υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ένωση. 

Αποτέλεσμα 4: Παράταση του άρθρου 50

Υπάρχουν μερικοί, ιδιαίτερα εκείνοι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που πιστεύουν ότι μια νέα διαπραγμάτευση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ακόμα δυνατή. Με λιγότερους από 3 μήνες να απομένουν μέχρι την αποχώρηση, η διαδικασία εύρεσης ενός νέου σχεδίου από λευκό χαρτί ή ακόμα και μεγάλων αλλαγών στην υπάρχουσα συμφωνία, θα χρειαστεί χρόνο μέχρι να εκπονηθεί. Αυτό σημαίνει παράταση του άρθρου 50, ο οποίος είναι ο προβλεπόμενος τρόπος με τον οποίο μια χώρα αποχωρεί από την Ένωση. Η Μέι ενεργοποίησε την ρήτρα αποχώρησης τον Μάρτιο του 2017 και από τότε ξεκίνησε η επίσημη αντίστροφη μέτρηση μέχρι την αποχώρηση στις 29 Μαρτίου του 2019. 

Η παράταση του άρθρου 50, θα πρέπει να εγκριθεί από τα άλλα 27 μέλη της ΕΕ, όμως δεν είναι σαφές αν μια τέτοια παράταση θα έπαιρνε το “πράσινο φως” από τα υπόλοιπα κράτη. ή για πόσο καιρό θα δινόταν αυτή. Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής επενδυτή της Barclays Investment Solutions, Γουίλιαμ Χομπς στο CNBC, πολλοί επενδυτές και traders νομισμάτων, είχαν στοιχηματίσει σε επέκταση της χρονικής περιόδου της αποχώρησης. “Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε η στερλίνα την περασμένη εβδομάδα στις φήμες για παράταση, δείχνει ότι υπάρχουν ήδη πολλές τάσεις μέσα στην ίδια την αγορά”, δήλωσε ο Χομπς.

Αποτέλεσμα 5: No Brexit

Οποιαδήποτε κίνηση προς ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή μια επέκταση του άρθρου 50 θα αυξήσει τις εικασίες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εγκαταλείψει πραγματικά την ΕΕ. Τη Δευτέρα, η Μέι στην ομιλία της, υποστήριζε ότι μία τέτοια έκβαση θα είχε ως αποτέλεσμα μια “καταστροφική βλάβη” στην πίστη των ανθρώπων στο βρετανικό πολιτικό σύστημα. Πρωθυπουργικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως με την καταψήφιση της συμφωνίας που ήρθε στη Βουλή, μεγιστοποιείται ο κίνδυνος ενός “σκληρού Brexit”. 

Ο υποστηρικτής του brexit και αναλυτής του Crispin Odey hedge fund, υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα στο Reuters πως είναι σχεδόν απόλυτα βέβαιος πως η Βρετανία θα παραμείνει τελικά στην ΕΕ. “Η άποψη μου είναι πως δε θα υπάρξει brexit, όμως δεν βλέπω πως θα γίνει αυτό χωρίς “συνταγματικό πραξικόπημα”. 

Αποτέλεσμα 6: Σκληρό Brexit

Από τη στιγμή που η ΕΕ δεν υποχωρεί και οι Βρετανοί βουλευτές δεν συμφωνούν, τότε η πιθανότητα να μην υπάρξει καμία συμφωνία ολοένα και αυξάνεται. Η πλειοψηφία των αναλυτών υποστηρίζει πως μια έξοδος χωρίς συμφωνία θα φέρει ακραίες οικονομικές ζημιές στη χώρα. Σύμφωνα με μια έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας στα τέλη του 2018, αν συμφωνηθεί ένα τέτοιο σενάριο, τότε η ανεργία θα μπορούσε να ανέλθει στο 7,5%, οι τιμές των κατοικιών θα μειώνονταν κατά 30%, η στερλίνα θα μπορούσε να καταρρεύσει και η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά περίπου 8%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ