Ο Γιούνκερ στηρίζει τις προσδοκίες της Ρουμανίας για ένταξη στη Σένγκεν

Την ελπίδα του η Ρουμανία να γίνει μέλος της ζώνης Σένγκεν μέχρι το τέλος της θητείας του στην Κομισιόν εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

“Δεν βλέπει για ποιο λόγο ορισμένες κυβερνήσεις το αρνούνται αυτό”, δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν, σύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpres.

Συνεχίζουμε τις επαφές με τους πιο δύσπιστους και προσπαθούμε να τους πείσουμε να πουν ‘ναι’ για την ένταξη της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν. (…) θα ήθελα να τελειώσω τη θητεία μου, καθιστώντας τη Ρουμανία μέλος του χώρου Σένγκεν και θέτοντας τέρμα στον Μηχανισμό Συνεργασίας και Επαλήθευσης”, πρόσθεσε.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι το 2014 ανέλαβε τη δέσμευση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα θέσει τέρμα στον Μηχανισμό Συνεργασίας και Επαλήθευσης και ότι παραμένει πιστός στην υπόσχεσή του αυτή, “υπό τον όρο ότι θα όλες οι προσπάθειες που θα καταβληθούν από τη Ρουμανία και την Ευρώπη θα διεξαχθούν σε καλές συνθήκες”.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Romania Insider, πριν από αρκετούς μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια μάλλον αρνητική έκθεση για τη Ρουμανία, καταδεικνύοντας ότι η χώρα ανέτρεψε την πρόοδο που είχε σημειώσει για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, ενώ υπέβαλε και νέες συστάσεις προς τη χώρα προκειμένου να καταργήσει τον Μηχανισμό Συνεργασίας και Επαλήθευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ