S&P: Καθοριστικές για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ελλάδας οι εκλογές

Οι προσεχείς εκλογές στην Ελλάδα αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη δυνατότητα της χώρας μας να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P).

Σε πρόσφατη έκθεσή του για τις τάσεις στις αξιολογήσεις των χωρών της ευρωζώνης το 2019, ο οίκος κάνει αναφορά και στη χώρα μας, με αφορμή τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, παρότι την Παρασκευή αναμένεται η αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Όπως σημειώνει, το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών το 2019 θα είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα των αρχών να βελτιώσουν περαιτέρω την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

Σύμφωνα με την S&P, ένα σημαντικό ορόσημο όσον αφορά την εξέλιξη της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ήταν η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 και η έξοδος από τα μνημόνια, στο πλαίσιο της οποίας οι δανειστές ενέκριναν τη δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας και συμφώνησαν σε περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Τονίζει, επίσης, ότι η θετική του πρόβλεψη για την Ελλάδα αντανακλά την βελτιωμένη δυνατότητα πρόβλεψης των πολιτικών της χώρας, καθώς και τις οικονομικές προοπτικές της. Προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια του 2016-2018, η κυβέρνηση πέτυχε σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, ωστόσο, εκτιμά ότι οι αναπτυξιακές πολιτικές θα είναι το “κλειδί” για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και όχι τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της χώρας, κατά τα επόμενα τρία χρόνια, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η επέκταση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας θα είναι της τάξης του 2,4%, αν και βλέπει τη δυνατότητα για επίτευξη καλύτερων επιδόσεων εάν η κυβέρνηση κάνει περισσότερα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, ώστε να προσελκύσει ισχυρότερες επενδυτικές ροές από το εξωτερικό.

Παράλληλα, προσθέτει ότι οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την πιθανότητα αναβάθμισης, εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οδηγώντας με τον τρόπο αυτό σε ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη.

Ένας άλλο παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση, σύμφωνα με τον οίκο, θα ήταν η σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, σε συνδυασμό με την πλήρη άρση των capital controls. Όπως εξηγεί, οι τράπεζες θα μπορούσαν τότε να παράσχουν δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν κρίσιμο κρίκο της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση, η S&P αναφέρει ως τέτοιους το ενδεχόμενο αναστροφής των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη εφαρμοστεί και τα πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο μέτωπο της ανάπτυξης, κάτι που θα περιόριζε την δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη μείωση του χρέους και την αναδιάρθρωση των τραπεζών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ